Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kwaliteit autoband: merkspecifieke banden

Vraag gesteld door Jan2735 op 5 maart 2018

Mijn garage vraagt voor montage van een nieuwe autoband € 210,00. Bij de bandenhandel is de prijs gemiddeld € 150,00. De garage verklaart het verschil met de codering AO (Audi only) op de door hen te leveren band. Deze codering zou staan voor de allerhoogste kwaliteit. Bestaat een dergelijk verschil?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over banden.

De dealer kan banden leveren met AO-markering: dat zijn merkspecifieke banden. Dat zijn speciale uitvoeringen die op bestelling van de autofabrikant gemaakt worden voor de 1e montage. Zo kan een autofabrikant bepaalde eigenschappen die hij wenst van een band iets laten uitlichten (bijvoorbeeld zuiniger). Daarnaast kan hij hiermee een verdergaande afstemming tussen auto en band bereiken.

Wat we vaak zien is dat merkspecifieke banden niet meer worden doorontwikkeld. Ze zijn éénmaal ontwikkeld op speciale bestelling en daarna stopt het. Normale banden worden gedurende hun levensduur vaak nog doorontwikkeld.

Omdat onbekend is welke eigenschappen precies zijn uitgelicht (en in welk belang) kunnen we merkspecifieke banden niet aan- of afraden. Het prijsverschil is er wel, en een band hoeft niet merkspecifiek te zijn om goed en veilig te zijn.