Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waar plaats ik mijn rechtervoet tijdens het gebruik van de cruisecontrol?

Vraag gesteld door Noterijder op 3 april 2015

Tijdens het rijden rust mijn linkervoet, als ik het koppelingspedaal niet nodig heb, op het voetsteun links van het koppelingspedaal.
Maar waar plaats ik mijn rechtervoet als ik met de cruisecontrol rijd? Als ik mijn rechtervoet 'boven' het gas- of rempedaal houd, dan blijven mijn kuit- en voetspieren aangespannen. De meest ontspannen plaats is met de voetzool op de mat; maar dan heb ik, bij een snelle reactie, meer tijd nodig om mijn voet op het rempedaal te zetten. Met het risico dat mijn voet per ongeluk onder het pedaal terecht komt en ik nog meer tijd nodig heb om te remmen.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De rechtervoet op de vloermat in een ontspannen houding, in de buurt van gas- en rempedaal, is het meest gebruikelijke. Dus wél op een positie om adequaat en alert in te grijpen in een onvoorziene situatie. Wanneer je het gevoel hebt de rechtervoet gespannen boven gas- of rempedaal te moeten houden, is de verkeerssituatie er niet naar de cruisecontrole te gebruiken. Uiteindelijk is de oorsprong van de cruisecontrole een snelheidsregelaar om de rechtervoet wat ontspanning te gunnen. Die ontspanning is verantwoord wanneer het verkeer dat toelaat. Uitsluitend in een verkeerssituatie met veel vrij asfalt voor je, met ruimschoots de gelegenheid de rechtervoet het weer te laten overnemen wanneer dat nodig is. In het drukke dagelijkse verkeer is het gebruik van een cruisecontrole daarom af te raden. In België komt u op risicovolle trajecten niet voor niets verbodsborden tegen.