Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Interesse in importauto Peugeot, bij autohandelaar. Bruto BPM is € 0,- volgens RDW. Wat betekent dit?

Vraag gesteld door Pelginos op 16 maart 2017

Interesse in importauto uit Frankrijk.Via autoverleden gegevens opgevraagd.
Geen schade.Via Peugeot Nederland onderhoudsrapport uit Frankrijk gehad.Heeft zijn beurten en onderhoud gehad.De kilometers zouden ook kloppen,de prijs is normaal,maar de autohandelaar moet toch ergens zijn voordeel halen uit een importauto?
Of ben ik te argwanend?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Van een geïmporteerde Peugeot waarin u geïnteresseerd bent is de bruto BPM € 0,-. De enige verklaring is dat de auto was vrijgesteld van BPM vanwege de lage CO2-uitstoot. Er waren Peugeots die daaraan voldeden, zoals de 107 (2009-2012) en de volledig elektrische Peugeot iOn.
Veel handelaren, ook merkdealers, halen auto's vanuit het buitenland. Andersom worden er ook veel auto's naar het buitenland geëxporteerd. Vaak is dat om fiscale redenen, prijsverschillen tussen de landen en een verschillend aanbod lucratief.

Inclusief onvermijdelijke kosten

Wanneer een van oorsprong Frans geregistreerde auto u in Nederland wordt aangeboden, moet u er zeker van zijn dat dit inclusief het Nederlandse kenteken is en het (eventueel) te betalen bedrag inclusief BPM en keuringskosten. In verreweg de meeste gevallen is dat zo maar het is altijd handig dit ook in het koopcontract op te nemen.

Tellerstand

De kilometerhistorie van een van oorsprong buitenlandse auto valt moeilijk te checken. Via de tellerstandhistorie van de RDW (voorheen Nationale Auto Pas) gaat dat voor de periode dat de auto in het buitenland heeft gereden niet lukken, want de registratie gaat pas in op het moment dat de auto in Nederland in gebruik is genomen. Er is op zich niks mis mee een import auto aan te schaffen maar laat de verkoper op een of andere manier de kilometerstand garanderen. Bijvoorbeeld met een onderhoudshistorie met vermelding van kilometerstanden wanneer het onderhoud heeft plaatsgevonden.

Verder adviseer ik om bij de koop op het koopcontract óf in uw geval op de factuur de kilometerstand te laten vermelden. Wanneer achteraf dan blijkt dat deze feitelijk niet klopt zou u wellicht nog stappen kunnen ondernemen.

Schade gehad?

Check ook of de auto die u wilt gaan kopen in het verleden geen schade heeft gehad. Dat valt alleen te achterhalen door de auto zorgvuldig visueel te (laten) bekijken. Bij een ANWB aankoopkeuring gaan we altijd opzoek of er sprake is geweest van schade en hoe dit is hersteld. Deze info valt dus niet uit een database te halen.