Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

bij remmen met glad wegdek kraakt de rem en geeft hij veel weerstand

Vraag gesteld door tychos op 16 januari 2017

Ik rij in een honda jazz uit 2003. Deze heb ik in juli gekocht en de garage zei toen dat de remmen het nog zeker een jaar zouden uithouden. Nu merk ik als ik op glad wegdek rij dat de remmen erg 'hard' remmen en er een flink geluid volgt (alsof ijzer op ijzer). Op een droog wegdek remt de auto vervolgens weer naar behoren (geen geluid en 'zacht'). Het ABS lampje brandt niet op wanneer hij stroef remt op glad wegdek. Kan het zijn dat de remblokjes op zijn of is het pekel of iets dergelijks?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het remgedrag van uw Honda Jazz.

Wanneer u de auto start moet het ABS lampje nog een paar seconden branden en vervolgens uitgaan. Dit even ter controle dat het systeem in orde is en ingrijpt indien nodig.

U omschrijft een verschil in remgeluid tussen het rijden op een glad wegdek en een droog wegdek. De mechanische conditie van de remmen maakt in geluid daar geen onderscheid in. Versleten is versleten, ongeacht de staat van het wegdek. Misschien dat op een glad wegdek bij remmen tóch de ABS in werking treedt met een wezenlijk rem ervaringsverschil dan bij een droog wegdek. Wanneer op een glad wegdek bij remmen de wielen dreigen te blokkeren grijp ABS in en neemt de techniek het over. Ik wil het daarbij behorende geluid niet direct als ijzer op ijzer omschrijven maar er is wel sprake van een zwaar, brommend geluid. Het ABS lampje gaat dan niet branden, behalve wanneer er een storing in het systeem wordt waargenomen. Natuurlijk kunnen weersomstandigheden ook een kleine invloed hebben maar niet zo nadrukkelijk dat het u écht opvalt.

Wanneer de remmen na controle nog altijd goed genoeg zijn, vermoed ik tóch dat onder die omstandigheden de ABS z'n werk heeft gedaan.