wanneer breng je tijdens de aankoop 2e handsauto keuring ten sprake
Vraag gesteld door Gerco Berger op 19 mei 2015
Ik las dat het verstandig is om een tweede hands auto te laten keuren door andere garage of anwb keuring. wanneer geef je dit aan bij de verkopende garage.
meteen bij het begin of voor een proefrit of juist erna of zelfs na/tijdens onderhandeling. en is het gebruikelijk om deze kosten te delen of bij slacht advies door de garage te laten betalen?
Is een garage hier verplicht om aan mee te werken?
Antwoord van Jos
ANWB ExpertDe keuring zou eigenlijk een logisch gevolg moeten zijn van een positieve ervaring na een proefrit. U zou een positief gevoel moeten hebben bij de auto waar de keuring dan feitelijk de bevestiging moet zijn van een verantwoorde koop. Na een uitgebreide proefrit zou u verder over de prijs kunnen onderhandelen en wanneer dat naar tevredenheid is gelukt, kunt u vervolgens aangeven de auto eerst te willen laten keuren. Het advies is om niet eerder het koopcontract te tekenen dan ná de keuring. Vooral omdat u dan toch nog wat afspraken kunt vastleggen in het koopcontract naar aanleiding van de keuring.
Een formele verplichting is het niet voor een garage om mee te werken aan de keuring maar u heeft als consument een onderzoeksplicht. Een aankoopkeuring is daar een prima middel voor. Wanneer een bedrijf daar niet mee akkoord gaat is dat misschien niet zo'n verstandige transactie.
Bij een aankoop met 6 maanden Bovag garantie is een aankoopkeuring minder noodzakelijk. Een garantieafloopkeuring is aan het einde van de garantieperiode altijd mogelijk om eventuele gebreken nog kosteloos te laten verhelpen.
Deel deze pagina