Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Diesel of benzine?

Vraag gesteld door Chriels op 10 mei 2017

Autobrandstoffen worden op de strafbank geplaatst vergeleken met de elektrische auto, maar welke is eigenlijk het meest vervuilend in een zelfde automodel als vergelijk? De traditionele benzine of een diesel? Benzine heeft meer co2 uitstoot, maar diesel meer andere vervuilende stoffen? Weet iemand waar de balans doorslaat naar het meest vervuilende?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over de schadelijke uitstoot van benzine versus dieselauto's.

Uitstoot 
Als het gaat om de uitstoot van het klimaat (de uitstoot van kooldioxide CO2), dan is de benzine-auto te opzichte van de diesel licht in het nadeel met een gemiddeld 5% hogere uitstoot van broeikasgassen. De uitstoot van de dieselauto heeft de meeste gevolgen voor de volksgezondheid. De gemiddeld bijna 3,5 keer zo hoge uitstoot van NOx (stikstofoxide) en fijnstof (PM10) van een dieselauto zijn daar debet aan. Dieselauto's van vóór 2009 vervuilen het meest.

Natuur & Milieu heeft op basis van inschattingen van TNO en CE Delft een overzichtelijke Brandstofranking Personenauto's opgesteld.

 


***

 

 

 

Reactie van Gervweerd:
Ik overweeg dit jaar een nieuwe bedrijsbus aan te schaffen. Maar moet t een diesel zijn wat t meestal is of toch een bezine versie. Electrisch is voor mij geen optie.