Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is levensduur versnellingsbak Dodge journey

Vraag gesteld door Arnolde op 14 september 2018

Heb Dodge journey bouwjaar 2011. Na 110.000 km zijn de lagers in de versnellingsbak kapot. Kosten omstreeks € 6.000,-. Dat lijkt wel erg snel. En kostbaar. Wat is gebruikelijke levensduur versnellingsbak en wat kost reparatie?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt naar de levensduur van de versnellingsbaklagers van uw Dodge Journey.

Versnellingsbaklagers dienen een gemiddelde autoleven lang mee te gaan. Wat leeftijd en kilometrage betreft is dit gebrek in uw geval dus buitensporig snel te noemen. Dan ga ik uit van een spontaan gebrek en niet vanwege en externe oorzaak zoals een versnellingsbak lekkage of i.d.

Wat mij betreft zou u minstens het dubbele aan kilometers en levensduur mogen verwachten en kunt u aansturen op een volledige vergoeding. Formeel bent u wel aangewezen op de verkopende partij die juridisch aansprakelijk is voor het geleverde product. Hopelijk is dat ook de dealer. Wanneer de dealer met een coulance voorstel komt zou 50 procent vergoeding nog redelijk kunnen zijn. Maar kosteloos herstel is ook niet ongebruikelijk is dit soort gevallen.

Wanneer de verkoper u geen passende oplossing wil bieden zou u desnoods de kwestie kunnen voorleggen aan de geschillencommissie. Raadpleeg vooraf ons Stappenplan klachten na aankoop hoe u bij een geschil het beste kunt handelen. U vindt daarin ook modelbrieven om desnoods de dealer schriftelijk aansprakelijk te stellen.