Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Andere bandhoogte zomerband vs all-seasonband

Vraag gesteld door ChristiaanvD op 28 februari 2018

Ik rijd een Ford Fiesta uit 2011 met 205/45/R17 (originele maat voor deze auto) zomerbanden. Ik ben van plan de zomerbanden te vervangen door all-season banden en wel Michelin Cross Climate (voorkeur) of Vredestein Quatrac 5. De Michelin band is echter alleen te verkrijgen in 205/50/R17.

Mijn vraag is of ik de Michelin band mag/kan gebruiken gezien de afwijkende bandhoogte (50 ipv 45) tov het origineel? Wat is hiervan het gevolg (kilometerafwijking? in verhouding sneller/langzamer rijden tav aangeven snelheid, evt andere afwijkingen?). Of raad u in dit geval toch de Vredestein band aan (wel verkrijgbaar in 205/45/R17) die echter minder goed uit de test komt als Michelin?

Wat is uw (technische) advies?

Met vriendelijke groet, Christiaan

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U zoekt geschikte all-seasonbanden.

De afwijkende bandenmaat levert een verschil op in afrolomterek van ruim +3 procent. Wat ons betreft is dat buiten een redelijk acceptabele marge. Als voornaamste gevolg zal de effectieve snelheid in werkelijkheid hoger liggen dan wat de teller aangeeft.

De Vredestein is na de CrossClimate een goede tweede. De eigenschappen van deze band zijn wel wat meer gericht op winters gebruik en heeft minder positieve eigenschappen bij zomerse temperaturen. Ik begrijp uw voorkeur voor de Michelin maar de afwijking is té groot om deze band toch aan te bevelen. Dan vind ik de Vredestein tóch een prima en verantwoord alternatief.