Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

all season of winterbanden BMW

Vraag gesteld door Japio-BMW op 2 mei 2018

Avatar voor Japio-BMW
Japio-BMW
Beantwoord op: 02-05-2018
Met enige verbazing de vraag van Theo Alders (30-08-2017) gelezen. Ik heb mijn bestaande BMW X3 xDrive 20i ingeruild voor het nieuwe model hij wordt in juli 2018 geleverd. Helaas is de velg maat verandert van 17 naar 18 inch, dus kan ik mijn set winterbanden en velg niet mee nemen. Aangezien ik niet meer op wintersport ga alleen nog een winters weekendje naar Sauerland of de Eifel heb ik mijn dealer gevraagd Runflat all seansonbanden met sneeuwvlokje te monteren. (7Jx 18 225/60 R18 runflat)

Helaas krijg ik het volgende antwoord: De prestaties van de gevraagde band zijn minder, waar door de remweg langer is. Ook is er geen BMW goedgekeurde 4 seizoenenband te krijgen. Deze moet namelijk voorzien zijn van een Stermarkering en Runflat. De 4 seizoenenband is dus geen optie. (de wat mindere prestatie accepteer ik)
Japio BMW

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U reageert op een eerder gestelde vraag omtrent het gebruik van all seasonbanden.

De vraag waar u op doelt betreft een BMW X1 uit 2011. Van oorsprong heeft deze auto ongetwijfeld op andere banden gestaan dan de genoemde Minerva all seasons. Dat is zeker geen eerste montage band en gedurende de gebruiksperiode is de toenamalige eigenaar ongetwijfeld naar deze banden overgestapt. Misschien met dezelfde gedachte en motivatie als u, wat betreft de keuze voor all seasons.

In uw geval gaat het om een hagel nieuwe X3 waarbij BMW zich vooral wenst te houden aan banden conform de fabrieksspecificaties. Dat geldt dus ook voor runflat met veiligheid als belangrijkste motivatie. De dealer ziet het simpelweg niet zitten de auto af te leveren met niet merk en type gebonden banden zoals door BMW bedacht. In dit geval is de keuze voor all seasons per definitie een doodlopende straat. Ik kom in de betreffende bandenmaat in combinatie met runflat per definitie geen all seasons tegen.