Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat mag de maximale lengte en het gewicht zijn van een bestelauto met aanhanger?

Vraag gesteld door Per1964ry op 20 maart 2015

Geachte,
Ik heb recht van overpad om met een bestelauto inclusief aanhanger over het pad van een dienend erf te rijden. Dit is vermeld in de akte erfdienstbaarheid.

Het diendend erf verbied mij om met een bestelwagen inclusief aanhanger met het totale gewicht van de combinatie meer dan 3500 kg over het pad te rijden.

Mijn vragen zijn:
Is het juist dat: Het totale gewicht van een bestelauto niet meer mag zijn dan 3500kg, dat hierachter een aanhangwagen mag hangen met het maximale gewicht welke deze bestelwagen mag trekken (vermeld op het kentekenbewijs)
en het totale gewicht van deze combinatie boven de 7 ton kan uitkomen en daarbij de lengte maximaal kan oplopen tot 18 meter?

En als laatste vraag: Wat mag de maximale breedte zijn van deze combinatie?

(EVO geeft aan dat de afmetingen van een bestelwagen incl. aanhanger nagenoeg het zelfde zijn als die van een vrachtwagen muv gewichten).

Graag uw / jullie reactie.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

In basis is het volgende van toepassing voor een bestelauto met middenas aanhanger.

Auto, maximaal 3.500 kg  B 2.55mtr L 12.00mtr H 4.00mtr

Aanhanger, maximaal 3.500 kg  B 2.55mtr L 12.00 mtr  H 4.00 mtr.

De combinatie mag maximaal 18 mtr zijn en 7.000 kg wegen. De aanhanger mag uiteraard niet zwaarder zijn dan de maximale aanhangwagenmasssa.***

Reactie van Per1964ry:

Geachte heer Ruijrok,

Dank u voor het antwoord. Een geruststelling.
Toch nog een vraag:
Klopt het dat het totaal gewicht van de combinatie bij een schamelaanhangwagen nog hoger kan oplopen? (minimale kogeldruk op trekhaak)

Met vriendelijke groet,***

Reactie van Leo Ruijgrok:

Nee, dat klopt niet in het geval dat hij achter een bestelauto wordt gehangen. Totale maximum massa voor een BE combinatie is 7.000 kg.