Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trekkracht Renault

Vraag gesteld door TGB op 8 maart 2017

Beste mevrouw, mijnheer,

Wij overwegen een nieuwe Renault Scenic Energy dCi 110 EDC (110pk 260 Nm) of een Renault Kadjar Energy dCi 110 EDC 110pk 250 Nm) te kopen. We hebben een Knaus caravan welke conform kentekenbewijs 1130 kg weegt. Uiteraard dient dit te worden verhoogd met de gebruikelijke inventaris en bagage (2 volwassenen). Max massa is 1700 kg maar dit zullen we niet halen. Tijdens onze vakantie bezoeken wij ook de alpen. Kunt mij een advies gegeven of ik met genoemde auto's en onze caravan de bergen in kan ?

Ik hoor graag van u.

Met vriendelijke groet
Theo Groefsema

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt naar de prestaties als caravantrekker van de Renaults Kadjar en Scénic.
Die zijn voor beide auto's (met de 1.5 dCi 110 motor) toereikend. De prestaties rond 90 km/h zijn redelijk, dat wil zeggen dat er goed met het verkeer is mee te komen. Prestaties op hellingen zijn goed. De Kadjar en Scénic kunnen vanuit stilstand op een helling van respectievelijk 14 en 13% nog goed wegkomen. Het verschil wordt veroorzaakt door het hogere gewicht van de Scénic.

Daarover gesproken is de gewichtsverhouding tussen auto en caravan nog wel een aandachtspunt. Wij adviseren de caravan niet meer dan 80% te laten wegen van het gewicht van de auto, beide werkelijk (beladen) gewicht. Bij beide auto's kom ik daar met wat geschatte belading in auto en een caravan van beladen 1500 kg, ruim boven.
Dat vergt wat aanpassing door bewust zware bagage in de auto te stoppen en de caravan zoveel mogelijk te ontlasten. Dat bevordert de stabiliteit van de combinatie. Dat de Scénic een dikke 100 kg zwaarder is, is in dit geval een voordeel.