Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mijn Verso-s heeft een CVT. Wat is de levensduur.Ik rem regelmatig via de peddels af op de motor, om mijn remmen. Geeft dat extra slijtage

Vraag gesteld door Oosterhoutse Bram op 11 mei 2016

Afremmen op de motor met CVT geeft niet zoveel effect, maar via de peddels, handmatige bediening, kan ik terug schakelen.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het bezwaarlijk is om handmatig de automaat te bedienen om wat meer het afremmend effect van de motor te kunnen benutten.

Extra slijtage herken ik hier niet maar zie eerlijk gezegd niet het voordeel. Dat geldt wel voor in de bergen om met name bij het dalen de remmen minder te belasten. Maar voor dagelijks gebruik is anticiperen door middel van op tijd gas loslaten eigenlijk prima. Uiteindelijk wordt bij gas los het brandstofverbruik toch al teruggebracht tot nagenoeg nihil en in de automaat stand kan je lang gebruik maken van het rollend effect. Maar anticiperen met de flippers is technisch voor de automaat dus niet bezwaarlijk.

Overigens is het een verkeerde intentie de remmen te sparen. Het z.g.n. nieuwe rijden levert nog weleens noodzakelijke werkzaamheden op aan het remsysteem juist door te weinig remmen. Vastzittende remklauwen of verroeste remschijven zijn daarom niet uitzonderlijk. Anticiperen voor een gunstiger verbruik is natuurlijk prima maar remmen moeten wel af en toe even aan het werk.