Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is terugschakelen bij een afdaling onmogelijk?

Vraag gesteld door garayuk op 3 februari 2017

Ik heb vroeger eens gehoord dat met bij een komende afdaling in de bergen
voordat de afdaling begint, men de juiste versnelling moet kiezen om de auto niet te veel snelheid te laten krijgen.
Heeft men de verkeerde versnelling gekozen is het onmogelijk om terug te schakelen naar een lagere versnelling.
Klopt dit, of heeft het in de fabeltjeskrant gestaan?
Graag een serieus antwoord, want aan "meestal met dezelfde omlaag als je omhoog gegaan bent" heb ik weinig omdat dikwijls na een "vals plat" (onmerkbare klim) er een zeer sterke afdaling kan komen.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of terugschakelen bij een afdaling mogelijk is.

In dezelfde versnelling naar benden als naar boven is een vuistregel wanneer het gelijkwaardige hellingen zijn. Dat hoeft natuurlijk niet en kunnen er omstandigheden zijn dat een versnelling op- of terugschakelen gewenst is. Geen van beiden is onmogelijk. Bij het terugschakelen ontstaat het bijkomende effect dat de auto juist gaat versnellen wanneer u de koppeling intrapt om vervolgens terug te schakelen. De beste manier is om vóór het moment van ontkoppelen en terugschakelen met de rem de snelheid eruit te halen. Wanneer de vaart eruit is kunt u prima terugschakelen. Met 'n beetje ervaring zou óók tijdens het remmen de koppeling ingetrapt kunnen worden om het ''vrij rollend'' effect wat af te remmen.

Het is dus zeker niet onmogelijk maar wel met het advies zo veel mogelijk te anticiperen op de situatie. Het is beter vóór een steile afdaling terug te schakelen dan halverwege. Maar zoals gezegd valt niet alles te overzien en is terugschakelen géén onmogelijke en eigenlijk een hele normale handeling.