Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Defecte versnellingsbak????

Vraag gesteld door Iris85 op 28 mei 2018

Ik kreeg van de week een melding dat er iets mis is met mijn versnellingsbak. Ik rijd in een Fiat Panda van 2004 en het is een semi-automaat. Het gebeurde vooral bij het langere stilstaan, de auto schoot in zijn N toen ik wilde wegrijden bij het verkeerslicht en na opnieuw opstartten (en een knalrode kop) deed ie het weer en kon ik verder rijden. Wel voor de zekerheid de ANWB gebeld en die gaf de volgende opties: olie automaat of motor vervuild of oud, iets met de koppelingsplaten of sensoren. De beste man kon verder niets doen,maar raadde mij aan om naar de garage te gaan.

De garage hier in de buurt wilde mij niet helpen (willen geen auto's met semi-automaten repareren)en heb nog geen ervaring met andere garages hier in Rotterdam. Nu kan ik nog naar een andere garage die zo'n 70 km (mijn oude woonplaats) verderop zit en die ik vertrouw. Echter zoals er te lezen valt is deze auto al 14 jaar oud en heeft heel wat km. er opzitten (ik rijd iedere week min. 140 km) en de teller staat nu (28 mei 2018) 156739 km en heeft nog wat andere gebreken, zoals bijv. een kapot dashboardkastje (nieuwprijs zo'n 500 euro) Nu vraag ik mij het volgende af:

-Hoeveel kost (ongeveer)de reparatie van de opties die ik hier boven vernoemd heb.

-Is het slim om naar een garage zover weg te rijden. Belangrijk: ik heb de melding niet meer gehad sinds dat de ANWB geweest is en zij hebben niets er aan gedaan. Heb dit weekend in totaal nog 1 uur en 20 min. gereden (niet aan een stuk). Ik heb wel het idee dat de melding vooral komt tijdens het langere stilstaan of file rijden.

Als de kosten erg duur uitvallen (boven de 500), dan ga ik voor een nieuwe tweedehandse met bouwjaar 2014-2016. Dit moet weer een (semi) automaat zijn). Als iemand een goede en betrouwbare site weet, dan hoor ik het graag. Ik ben een leek qua auto's en ook qua auto's kopen. Wat is bijv. belangrijk om op te letten.

Alvast bedankt voor jullie antwoorden.

Groetjes Iris

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Uw Fiat met Dualogic automaat vertoont problemen: de automaat schiet tijdens het rijden in Neutraal. Dat probleem komt helaas vaker voor bij deze automaten.

Oplossingen die succesvol bleken, zijn het vervangen van het hydraulisch blok, opnieuw inleren van de bak en vervangen van de olie. Dat afhankelijk van de oorzaak.
Belangrijk is dat eerst een diagnose wordt gesteld. Een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd is autobedrijf Zagato in Alphen aan den Rijn. U zou daar eens kunnen informeren.
https://www.autozagato.nl/selespeed-dualogic/

U zou kunnen informeren bij Autozagato. Ik schat de kosten rond de € 1.000,-

Op onze website vindt u informatie over aanschaf van een gebruikte auto.

 

Reacties

D. Prinsen

Auteur - 1 december 2023

Beste Leo,
Ik heb iedere winter hetzelfde probleem. Mijn Panda is van 2007 met dezelfde transmissie, kmstand 125.000 Semi automaat.
Bij 0 graden of minder wanneer ik uit een viaduct kom schiet de automaat in de N stand. Je kunt dan geen kant op. Levensgevaarlijk wanneer het verkeer langs je heen raast, doodeng. Denk je dat de Fiat garage Vaalserbergweg in Eindhoven dit kan maken?
Het resetten van de accu wil nog wel eens helpen, maar dat is maar tijdelijk.
Alvast bedankt
Desiree Prinsen uit Eindhoven  

Pieter

ANWB Expert - 4 december 2023

Het Fiatbedrijf dat u noemt ken ik helaas niet. Ik vermoed dat de Fiat dealer het probleem wel kan oplossen alleen zal een officiële dealer waarschijnlijk de complete unit vervangen. Een specialist in versnellingsbakken kan vaak deelreparaties uitvoeren waar een vriendelijker prijskaartje aan hangt.

Helaas zijn er bij ANWB geen bedrijven bekend in de buurt van Eindhoven die dergelijke reparaties uitvoeren. Wij hebben goede ervaringen met Autrans en ATR Transmissies. Neemt u hier eens contact mee op om te informeren wat de mogelijkheden zijn.