Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zoemend geluid bij stuurbeweging rechts

Vraag gesteld door Johan12345 op 13 november 2017

Hallo,

Vandaag merkte ik dat mijn auto (Audi A3 Sportback 1.9 TDI 2006) een zoemend geluid maakt bij een stuurbeweging naar rechts. Dit is bij lage (30 km/u) en hoge snelheid (100 km/u). Het geluid is naar mijn mening vergelijkbaar met het geluid dat vanaf de remschijven komt als deze een tijdje heeft stilgestaan en er geremd wordt. Voor de duidelijkheid: het geluid dat NU hoorbaar is, komt ook naar voren als ik niet rem en als ik geen gas geef.

Daarnaast merk ik dat er een trilling in de auto zit evenals een zoemend geluid, bij hogere snelheid en rechtdoor bijvoorbeeld op de snelweg. Dit is echter minder hard dan bij het insturen naar rechts.

Weet iemand wat dit kan zijn? Ik denk zelf een wiellager of een band.

Alvast bedankt voor het meedenken,

Johan

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U hoort verschillende geluiden in uw auto, waaronder een 'zoemend' geluid bij een stuurbeweging naar rechts. U vraagt of iemand weet wat dat kan zijn.

Een ieder is bij deze uitgenodigd om te reageren. Er zijn ook verschillende oorzaken mogelijk. Het is maar de vraag of u daar iets mee opschiet. Mijn advies is om de auto even te laten onderzoeken. De monteur zal een proefritje zodat hij of zij het geluid zelf kan horen. Dat is in de regel het meest effectief.