Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bij de aanschaf van een camper, moet men rekening houden met de leeftijd van de camper ivbm millieu eisen in europese landen.

Vraag gesteld door ard/trix op 18 augustus 2017

Als voorbeeld, is het verstandig om een camper aan te schaffen van voor 2000?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over de aanschaf van een oudere dieselauto, in dit geval een kampeerauto. Uw vraag staat in verband met milieu-eisen.

Hoe ouder de auto is, lees hoe lager de Euronorm waar de auto aan voldoet, des te meer plekken zijn er in Nederland en het buitenland waar de camper niet meer mag rijden. Met een diesel kampeerauto die in gebruik genomen is vóór 2001 mag u de milieuzones van Utrecht en Rotterdam al niet meer in.

In Duitsland is de milieunorm Euro 4 (of Euro 3 met gecertificeerd roetfilter) op dit moment nodig om in aanmerking te komen voor een milieusticker waarmee u toegang heeft tot de milieuzone. Zo zijn de regels en eisen omtrent milieuzones in elk land anders.

Het is erg waarschijnlijk dat de eisen strenger gaan worden, en dat er meer milieuzones komen. Bij een oudere camper bent u dan genoodzaakt de camper buiten de milieuzones te houden en indien gewenst, de stadscentra op een andere manier te bezoeken.