Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aankoop dieselauto van 4 jaar oud met weinig km op de teller, risico?

Vraag gesteld door Benhard op 15 september 2016

Na 5 jaar met een Hyundai Santa Fe, diesel, 4WD, automaat, met plezier met een caravan gereden te hebben ben ik toe aan een andere auto.
Ik heb mijn oog laten vallen op een Volkswagen, Tiguan, diesel, automaat, 4-Motion, bouwjaar 2012. De km stand is 24.000. Volgens de VW-garage is hij van een ouder echtpaar geweest, die weinig gereden hebben. Altijd dealer onderhouden.
Vraag: is de geringe km- stand bij deze diesel een risico?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U overweegt de aankoop van een dieselauto die gemiddeld 6000 km per jaar heeft gereden.
De lage kilometerstand op zich zou wat mij betreft geen reden zijn om deze auto te laten staan. Weliswaar is het rijden van alleen korte stukjes voor geen enkele auto met verbrandingsmotor goed, en in het bijzonder voor een diesel. Zo'n motor heeft het pas naar zijn zin op bedrijfstemperatuur, en het dat geldt ook voor het roetfilter.
Maar misschien heeft de vorige eigenaar de auto enkel gebruikt voor de langere ritten. Dat weten we niet, maar u kunt de auto wel vooraf laten keuren, waarbij overmatige slijtage aan de motor kan worden vastgesteld. Mogelijk is in de onderhoudshistorie terug te vinden of de auto in de garage is geweest met problemen met het roetfilter. Die kunnen overigens ook ontstaan bij 20.000 km per jaar. Het is maar net hoe er met de auto is gereden. Dat is bij een gebruikte auto altijd onzeker.