Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

40.000km per jaar: benzine of diesel?

Vraag gesteld door 40000km:benzine of diesel op 11 oktober 2017

Ik ben van plan een auto aan te schaffen: Seat Leon, bouwjaar 2008-2011. Budget €6.000 - €8.000. Voorkeur vermogen 105PK-150PK

Ik verwacht 40.000 km per jaar te gaan rijden. hiervan is 75% woonwerk/zakelijk en 25% prive.

Wat is wijsheid: benzine of diesel?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U staat voor de brandstofkeuze benzine of diesel.

Ik heb een rekensommetje gemaakt van een benzine en dieselvariant van de Leon. De diesel komt in dit geval, bij 40.000 kilometer op jaarbasis, 1 cent per kilometer goedkoper uit dan een benzineversie. Dat is een klein verschil, maar bij uw jaarkilometrage toch 400 euro per jaar.

Nou heb ik wat uitgangspunten gehanteerd die gebaseerd zijn op aannames (motorvermogen, uitrustingsniveau, gebruiksduur, kilometerstanden, bouwjaar en aanschafprijs) dus de uitkomst van mijn som is slechts ter indicatie.

Via onze applicatie Autokosten kunt u zelf van beide auto's een berekening maken op basis van meer concrete waarden en zien waar u dan op uitkomt.***

Reactie van 40000km:benzine of diesel:

Beste Erik Jan,

Bedankt voor je snelle reactie!

Heb ik hierbij nog rekening te houden met bijvoorbeeld:
- nadelige wetgeving mbt duurzaamheid bij diesels
- nadelige afschrijving ivm diesel irt milieu?***

Reactie van Erik Jan de Jong:

De hogere afschrijving (dus lage verwachte restwaarde) van de diesel heb ik al in de kostenraming meegenomen. De hogere afschrijving zorgt ook voor een lager aanschafbedrag van de diesel ten opzichte van de benzine. Een diesel verliest sneller zijn waarde en dat tempo is al bovendien al een tijd aan het toenemen.

Milieuzones zullen zich uitbreiden qua locatie en de eisen zullen strenger worden. Duitsland loopt daarmee voorop. In Nederland zult u met deze auto (Euro 5) de milieuzones de komende tijd nog wel in mogen, maar met het oog op mogelijke strengere maatregelen kan de gewildheid van een diesel nog verder afnemen dan we nu inschatten.