Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervoer van e-bikes met een Citroën C3 uit 2007.

Vraag gesteld door Dali op 23 augustus 2016

Ik heb nu een trekhaak onder met kogeldruk 50kg.moet/mag er eentrekhaak met kogeldruk 70kg. Eronder voordat ik de e-bikes mag vervoeren of is er een andere mogelijkheid?
Vr. Gr.
Dali

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het vervoeren van twee e-bikes.

De opgegeven kogeldruk heeft feitelijk niets te maken met de sterkte van de trekhaak maar is een opgave van de autofabrikant. Een andere trekhaak is dus niet de oplossing. Wanneer u met drager en twee e-bikes de 50 kilo kogeldruk overschrijdt bent u wettelijk formeel in overtreding.

Het is niet zo dat de veiligheid van de trekhaak in het geding komt maar de vastgestelde kogeldruk is meer gericht op de bestuurbaarheid van de auto. Met name in een beladen situatie, in combinatie met een aanhanger of caravan.

Zoals gezegd mag de kogeldruk óók in combinatie met een fietsdrager niet overschreden worden. In de praktijk hebben wij niet de ervaring dat daar nadrukkelijk op gecontroleerd wordt. Misschien omdat bij een deugdelijke drager en goed bevestigde fietsen de veiligheid niet écht in het geding is. Maar wettelijk is overschrijding niet toegestaan en kan bij noodlottig ongeval als verwijtbaar worden aangedragen.