Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

TPMS sensoren nodig?

Vraag gesteld door Fore op 16 oktober 2018

Voor een 1 jr oude BMW wil ik winterbanden+velgen kopen. Kwikfit zegt dat ik op de velgen sensoren moet laten monteren (4x€60). BMW zegt dat dit niet nodig is en er alleen 4 bijzondere ventielen voor de banden nodig zijn. Wie heeft gelijk?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over TPMS sensoren.

Vanaf 2014 is een controlesysteem voor bandenspanning aan boord van een nieuwe auto in Nederland verplicht. Nieuwe modellen die in 2014 voor het eerst op de markt komen, moeten zo’n voorziening aan boord hebben. Bij in dit geval een set winterwielen moet het systeem wel gehandhaafd blijven.

Er bestaan twee systemen, een passief en een actief systeem. Bij een passief systeem wordt de bandenspanning bewaakt door een sensor in het ABS-systeem. Die meet de afrolomtrek van de band. Die wordt minder als er lucht uitloopt en dit systeem zal dat meteen opmerken en de bestuurder via een optisch of een geluidssignaal waarschuwen. Omdat dit systeem niet in de velg zelf zit maar vanaf de buitenkant de rolomtrek meet, werkt het ook als je op winterbanden overstapt.

Bij uw BMW is er sprake van een actief systeem en heeft elk wiel zijn eigen sensor. Die zendt met een radiosignaal de informatie naar een stuurapparaat. Minimale drukverschillen worden al herkend. Nadeel is wel dat bij het wisselen naar winterbanden een monteur de sensoren moet aansluiten, die dan ook in de wielen van de winterbanden moeten zitten.

De sensoren waar KwikFit op doelt zijn de sensoren die in de ventielen verwerkt zijn. Eigenlijk hetzelfde als wat de dealer meldt. Er is hier sprake van een communicatie storing tussen twee partijen die feitelijk het zelfde bedoelen; een TPMS sensor in combinatie met ventiel.