Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

kapotte ventilator dashboard en kapotte koelwaterslang bij verwarming; toeval of niet?

Vraag gesteld door Aagjekoelwater op 23 februari 2018

Een paar maanden geleden was de ventilator (van de verwarming) van mijn Citroen Grand Picasso uit 2010 kapot, die is toen vervangen. Nu lekt er koelwater weg en bleek een koelwaterslang bij de verwarming kapot. dat was een ingrijpende en dus dure reparatie. Nu bedacht ik ineens hebben die twee zaken wellicht met mekaar te maken en had de garage dit kunnen voorzien en daarmee een tweede dure reparatie uit kunnen sparen? Of klopt deze gedachte niet?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt een koelwaterlekkage van de kachel, enkele maanden nadat de kachelmotor is vervangen.

Na het bestuderen van het kachelhuis acht ik het niet heel waarschijnlijk dat er een aannemelijk verband is met deze lekkage. Logisch dat u wel die gedachten heeft en volledig uitsluiten kan ik het ook niet. Maar een toen ontstane lekkage zou eigenlijk al meteen bepaalde symptomen veroorzaakt moeten hebben.

Er staat een behoorlijke druk op het koelsysteem en zou nattigheid en toch ook een bepaalde zoete koelvloeistof geur al snel opgemerkt moeten worden. En niet veel later zou een te laag koelwaterniveau en een niet goed warm worden de kachel toch de volgende verschijnselen geweest moeten zijn. Wanneer deze lek en de gevolgen daarvan zich een paar maanden later zich spontaan ineens hebben aangdiend, krijgt wat mij betreft de garage het voordeel van de twijfel. Ik denk dat u wel nadrukkelijk moet vragen naar de oorzaak. Een lekkage van het kachelhuis blijft toch best opmerkelijk voor een toch relatief vrij jonge auto.