Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wordt de kilometerprijs van mijn auto zoals die door de ANWB wordt berekend door de Belastingdienst geaccepteerd?

Vraag gesteld door Paulusderwaldzwerg op 10 maart 2020

Ik wil de tool van de AMWB gebruiken voor het berekenen van de kosten per kilometer tbv het aftrekken van de reiskosten ivm ziekte. Ik hoor regelmatig dat de fiscus deze berekening niet accepteert. Wat kunt u mij daarover vertellen?

Voor mijn 31/2 jaar oude Renault Captur, 21000km (7000 km pj) en een nieuwprijs van 20.085, kom ik uit op een kmprijs van 0,67.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of de kilometerprijs berekening zoals beschikbaar op onze website geaccepteerd wordt door de Belastingdienst.

Voor medische kilometers mag u inderdaad de daadwerkelijke autokosten fiscaal aftrekken. Voor dit jaarlijks terugkerend ritueel heeft de ANWB een Autokosten programma ontwikkeld om dat per individuele gebruiker te kunnen berekenen. Wanneer dit naar eer en geweten correct wordt ingevuld, is het betreffende bedrag nagenoeg overeenkomstig de praktijk.

Wij hebben er eerlijk gezegd nooit klachten over ontvangen dat de Belastingdienst dit niet als betrouwbaar beschouwt. Het door u genoemde bedrag lijkt me ook alleszins reëel en ik zie geen reden waarom dit in twijfel getrokken zal worden. Het is ook zo dat de Belastingdienst de ANWB als betrouwbare bron aanwijst om daar en autokostenindicatie te verkrijgen. Ik adviseer u wel een afschrift van de berekening achter de hand te houden wanneer u onverhoopt tóch de berekening moet motiveren.