Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe kan het dat na nog geen 8 jaar en 100000km een drijfstang breekt?

Vraag gesteld door h_schip op 8 juni 2018

Rijdend op de snelweg met onze Kia Venga is het ineens en met veel kabaal en rook, afgelopen met onze 1.4 liter benzine motor. De wegenwachter kon er niets mee en regelde het bergen van de auto (dank daarvoor!). Na onderzoek in onze garage bleek dat een drijfstang was gebroken, die vervolgen grote gaten geslagen heeft in de motor. Wat rest is de motor te laten vervangen. Maar we blijven ons afvragen hoe kan zo'n drijfstang zo maar, en zonder waarschuwende signalen vooraf, breekt.
Misschien dat iemand wat verhelderende antwoorden heeft?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Na 8 jaar en 100.000 km is er een drijfstang gebroken van uw Kia Venga 1.4.

U vraagt hoe dit zo spontaan kan gebeuren.

Alleen onderzoek kan deze vraag beantwoorden.

Het betreft geen vaker voorkomend probleem dus zal er onderzocht moeten worden wat oorzaak en wat gevolgschade is.

Standaard zit er 7 jaar garantie op een KIA en ik kan mij niet voorstellen dat KIA de oorzaak niet wil weten of u met de hele schade laat zitten als de auto dealer onderhouden is.

Ik ga er vanuit dat de auto goed onderhouden is en dat er voldoende olie en koelvloeistof aanwezig was op het moment van de schade.

Zijn er recent reparaties aan de auto verricht?***

Reactie van h_schip:

Kia (zowel plaatselijke dealer als importeur) laat het aardig afweten, omdat de auto vorig jaar bij een Peugeot dealer is gekocht. Hierdoor trekt Kia gelijk zijn handen er vanaf en is de 7 jaar fabrieksgarantie niet meer geldig. Dus men is tot nu niet geïnteresseerd in de oorzaak en laten een nieuwbakken Kia-rijder flink in de kou staan.
Er is ruim 3 weken daarvoor wel een reguliere beurt gegeven door mijn garage, maar er is geen reparatie aan de motor verricht en er was geen aanwijzingen (geluid of zo), dat er iets niet goed zou zijn. De vloeistoffen waren voldoende aanwezig. En na inspectie zagen de cilinders en zuigers er prima uit, dus geen slijtage of groeven zichtbaar. Kortom het raadsel blijft.***

Reactie van Michiel Claesen:

Fabrieksgarantie KIA
U kunt zich niet langer op KIA fabrieksgarantie beroepen nu de auto ouder is dan 7 jaar.

Wettelijke garantie
Als consument kunt u zich nog wel op de wettelijke garantie (conformiteit art 7:17 BW) beroepen. Van een drijfstang mag je immers verwachten dat deze langer meegaat dan 7 jaar en 100.000 km.

Reclameren bij verkoper
Voor een beroep op de wettelijke garantie dient u de verkoper (Peugeot dealer) in de gelegenheid te stellen het gebrek te verhelpen.

Kosten herstel
Op grond van art 7:21 lid 2 BW vallen de reparatiekosten geheel toe aan de verkoper.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.