Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

anwb koerslijst

Vraag gesteld door reizende op 5 juli 2017

De gegevens zoals weergegeven via de koerslijst geldt dit voor zowel occasions als nieuwe auto's of alleen nieuwe auto's? Ervaring leert dat een officiele dealer onder de prijs ligt van de anwb koerslijst prijs, ze bellen een aantal 'handelaren' op en o.b.v. deze belletjes wordt de inruilprijs beoordeeld.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de ANWB/bovag Koerslijst t.o.v. de geboden inruilprijs van de garage.

Binnen de koerslijst werken wij met richtprijzen, gemiddelde taxatiewaarden bij aan- en verkoop van gebruikte auto's. Voor de bepaling van de richtprijzen kijken wij niet alleen naar internet vraagprijzen, wij zien ook waarvoor auto’s verkocht worden bij dealers, bij handelaren, op veilingen en bij leasemaatschappijen.

De Koerslijst volgt dus nadrukkelijk de markt en wordt daarom regelmatig door deskundigen van de Bovag en ANWB herzien.

Het lijkt het erop dat de dealer wat inruil betreft zich richt op de handel waar de betreffende auto ook vermoedelijk aan wordt doorverkocht. Het verschil is dat er dan sprake is van een handelswaarde en geen inruilwaarde waarbij er ook sprake is van de aanschaf van een andere auto.

Soms kan het zijn dat een inruilauto niet interessant genoeg is om zelf voor verkoop aan te bieden en dan ben je afhankelijk van ''wat de handel biedt''. Wanneer dit nadrukkelijk afwijkt van de koerslijstprijs, moet u tóch de koerslijst inruilprijs meenemen in uw onderhandelingen. Desnoods meldt u óók elders te kijken voor een betere inruilaarde. Wat de handel geeft is feitelijk voor u niet van toepassing. U probeert een redelijke deal te sluiten met de garage en niet met de handel.