Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Veel condens uit de uitlaat, ook als de motor op temperatuur is.

Vraag gesteld door Danny Goudriaan op 7 maart 2018

Ik rijd momenteel in een VW golf 7 1.4 act 140 pk met dsg.
Ik rijd elke dag zo 80 km naar werk en terug.
Met het starten van de auto in koud of vochtig weer heb ik minimale uitstoot van condens uit de uitlaat, naarmate de auto opwarmt word dat steeds heftiger.
als ik optrek of inhaal op de weg dan komt er een grote condens wolk achter mijn auto vandaan, dit telkens weer als ik de zelfde handeling doe.
Gister avond was het 7 graden boven nul, ik stond met een warme motor te wachten voor het stoplicht, ik kijk in mijn spiegels en zie enorm veel condens uit de uitlaat komen, ik trok bij groen licht op en een enorme pluim condens weer.
Misschien ook handig om te vermelden, als ik mijn auto aanzet en stationair draait dan ruik ik een stevig benzine lucht, buiten de auto.
weet niet of dit ermee te maken heeft.
Hopelijk heeft iemand advies voor mij.
Alvast bedankt.

Groet,

Danny Goudriaan

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U merkt soms een flinke hoeveelheid waterdamp uit de uitlaat van uw VW Golf.

Ik begrijp uw ongerustheid maar ik denk tóch dat de weersomstandigheden hiermee in verband gebracht moeten worden. Bi het ontbranden van het benzine/lucht mengsel komt er per definitie waterdamp vrij. Ik denk toch dat juist onder koude weersomstandigheden u dit zo is opgevallen en kan dat ook bij 7 graden best het geval zijn. U zou voor de zekerheid kunnen kijken naar het koelwaterniveau van het koelsysteem om uit te sluiten dat er sprake is van een inwendige lekkage.

Nu het weer langzaam richting het voorjaar kruipt zal dit toch gaan afnemen omdat warmere lucht makkelijker het vocht opneemt en daardoor minder opvalt. De vliegtuigen op grote hoogte bij zeer lage temperaturen, laten ook juist daar dikke witte vliegtuigstrepen achter. Maar zoals gezegd: check voor de zekerheid het koelwaterniveau om een serieus probleem in ieder geval uit te sluiten.