Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

hoog olieverbruik Peugeot 207 SW, occasion met Bovag

Vraag gesteld door olievraagje op 18 mei 2018

Beste expert,
Ik heb eind maart bij de Peugeot dealer een Peugeot 207 SW 1.4 VTI X-line gekocht (km. stand bij aankoop 91922). Dit betrof een lease auto die altijd bij hun in onderhoud is geweest. Hij werd afgeleverd met een grote beurt en 6 maanden BOVAG garantie.
Na 1800 km. meldde de auto dat de olie gecontroleerd moest worden. Bij de dealer is er toen bijgevuld (volgens zeggen 1 l.). Een week later moest de auto terug voor een kapotte airco. Hij had inmiddels weer circa 1000 km. gelopen en ik heb toen gevraagd olie te controleren en anders in overleg te komen over deze auto. Het oliepeil was op orde volgens hun. 2400 km. Na het bijvullen wederom melding controle olie in de auto. Toen is er 1,6 liter bijgevuld. Op mijn opmerking dat dat wel een erg hoog olieverbruik is werd gereageerd met dat die auto`s daar wel om bekend staan en dat 1l. op 1000 km. nog oké is. Mij werd gevraagd om over 1000 km. terug te komen met de auto om olie te peilen en te kijken wat hij verbruikt.
Tot nu toe is dat dus 1 l. op 1500 à 1600 km. Ik ben bang dat de dealer zegt dat dat nog ruim binnen de toelaatbare hoeveelheid valt.
Zelf vind ik dat erg veel ook gezien de hoeveelheid kilometers die ik maak. Ik wil dan liever een auto waarbij ik niet elke 3 weken olie moet bijvullen.
Wat kan ik vragen/verwachten in deze?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het olieverbruik van uw Peugeot.

Olieverbruik is altijd een lastig en beladen onderwerp. Autofabrikanten hanteren in de regel verbruiksnormen waar de consument het vervolgens niet mee eens is. Een verbruik van maximaal 1 liter op 2000 km wordt bij veel autofabrikanten nog als acceptabel beschouwd. Bij de aanschaf van een gebruikte auto mag het verbruik zelf nog wat meer zijn. Bij een verbruik van méér dan 1 liter op 1000 km zou u aanspraak kunnen maken op garantie. In zo'n geval is het verbruik buitensporig en is er concreet sprake van een gebrek.

Uit uw verhaal kan ik opmaken dat het verbruik van 1l op 1500-1600 km is dat absoluut fors is. U zou kunnen afspreken het oliepeil ieder 1000 km bij een garagebezoek gezamenlijk te controleren. Met name om te zien hoe het verbruik zich ontwikkeld én gezamenlijk vast te stellen wanneer de gestelde norm niet meer gehaald wordt. De grens bij een gebruikte auto staat inderdaad op maximaal 1l op 1000 km en zou u een beroep op garantie kunnen doen wanneer dat verbruik gerealiseerd wordt. Mogelijk stijgt het verbruik nog gedurende de resterende garantietermijn.***

Reactie van olievraagje:

Beste Jos,
Hartelijk dank voor de reactie.
Bij de 1000 km meting moest 0,75 l bijgevuld worden (ca. 1 l. op 1300 km dus).
Gelukkig kan ik melden dat de garage, na overleg met Peugeot, een reparatie gaat uitvoeren (zuigerveren schoonmaken). Ik ben blij dat ze het oppakken en hoop dat het probleem nu blijvend verholpen is. Wat zijn de ervaringen daarmee?