Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Reiskostenvergoeding of leasevoorstel indien bij werkever

Vraag gesteld door Pierremans op 16 september 2018

Beste allen,

Ik rij privé en krijg +/- 550,- reiskostenvergoeding per maand. Nu is mijn huidige auto, Renault megane Bose hatchback uit 2012 afgeschreven. Ik rij jaarlijks woon-werk 45000 km per jaar. Sta nu op het punt om of een occasion te kopen, budget 15.000-20.000, of een voorstel in te dienen of lease mogelijk is bij de werkgever. Wat zou jullie advies zijn om te doen? Privé blijven rijden met reiskosten of proberen bij de werkgever rond 550-600 te gaan leasen. Groet, pierremans

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of een leaseauto van de werkgever óf een eigen auto met reiskostenvergoeding de beste optie is.

Ik begrijp uw overweging maar een antwoord is lastig. Zowel wat kilometervergoeding betreft als de bijtelling bij een leaseauto is dit vooral óók een fiscale kwestie. Ik denk dat u de twee opties het beste kunt voorleggen aan de accountant van het bedrijf.

Voor een kilometerprijs berekening van een eventueel toekomstigie occasion kunt u altijd een ons Autokosten programma raadplegen. Dan heeft u een indicatie van wat die auto all-in per kilometer zal gaan kosten op basis van uw jaarkilometrage en geplande gebruiksduur. Maar uiteindelijk zal op basis van wat het u in beide gevallen fiscaal gaat kosten vastgesteld moeten worden wat voor u het meest verstandig is. Wel met de wetenschap dat de maandelijkse bijtelling van een leaseauto iets is waar u de klok op gelijk kunt zetten. Met een eigen auto met kilometervergoeding kan er óók weleens sprake zijn van een financiële pechmaand met hoge kosten en reparaties.