Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Maximum snelheid Frankrijk auto met dakdrager voor fietsen

Vraag gesteld door HarryMees op 9 mei 2016

Vorig jaar werd op dit forum de vraag beantwoord of de maximumsnelheid voor een auto met fietsdrager in Frankrijk anders is dan voor een auto zonder. Antwoord: nee. Maar het antwoord had betrekking op een drager achter op de auto.
Geldt hetzelfde voor een auto met fietsen op een dakdrager?
Ieder jaar twijfel ik, zo ook vanmiddag toen het leek alsof we geflitst werden op de snelweg in Frankrijk, waar 130 km/u nog was toegetaan en we 110 km/u reden. Kan het zijn dat de flitsapparatuur een auto die zo hoog is als gevolg van de gemonteerde fietsen aanziet voor een ander voertuig met een andere toegestane maximumsnelheid?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of er in Frankrijk een andere maximum snelheid geldt voor het rijden met fietsen op het dak.

Het antwoord is nee. In theorie zou het best kunnen dat met fietsen op het dak uw auto voor een ander voertuig wordt aangezien maar ik kom feitelijk niets tegen waaruit blijkt dat dit werkelijk zo is. Ik acht de kans groter dat het opgemerkte flitslicht tóch van het tegemoetkomende verkeer afkomstig geweest zou moeten zijn. In ieder geval mag u met fietsen op het dak gerust 130 km/u rijden. Dat geldt trouwens ook voor auto's met caravans en bij deze categorie hebben we geen signalen dat deze óók onterecht geflitst worden.