Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is het wettelijk verplicht in Duitsland en Belgie om op een fietsdrager een mistachterlicht en achteruitrijlamp te hebben?

Vraag gesteld door Lardenoye op 14 september 2016

Sommige verkopers van Fietsdragers maken gewag van een verplichting in Belgie en Duitsland. Terwijl o.a. Decathlon in Belgie, fietsdragers aanbiedt met 7 polige stekker en dus zonder mistachterlicht en achteruitrijlamp.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw vraag gaat over het al dan niet verplicht aanwezig zijn van een mistachterlicht en achteruitrijlamp op een fietsdrager.

Aan een fietsdrager worden andere eisen gesteld dan aan een aanhanger. Het wordt gezien als last.

Want volgens artikel 5.18.7 Regeling voertuigen

e. indien de verlichting en retroreflectoren van het voertuig door de lastdrager of de goederen worden afgeschermd, moet de lastdrager aan de achterzijde zijn voorzien van twee rode achterlichten, twee rode remlichten, twee rode retroreflectoren en twee ambergele richtingaanwijzers, die moeten zijn aangebracht op een afstand van niet meer dan 0,50 m vanaf het punt van de grootste breedte van het voertuig met inbegrip van de lastdrager.

Daarom is verlichting met een 7-polige stekker dus ook voldoende. En wanneer je in Nederland voldoet aan de uitrustingseisen mag je in het buitenland zo ook aan het verkeer deelnemen.