Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ik rijd 50000 per jaar en wil zo goedkoop mogelijk rijden in zuinige, kleine auto voor komende 4 jaar, is dan diesel of benzine beste?

Vraag gesteld door dorinda op 26 mei 2015

Ik heb toyota aygo gezien met 220.000 km op teller uit 2007 diesel. Kan deze nog 150.000 tot 200.000 rijden of raadt u dit af, welke kosten zijn te verwachten.
Merkdealer raadt aan voor benzine te gaan, yaris, ouder maar met helft aan km op teller.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Met zó veel kilometers op jaarbasis is diesel technisch en financieel de beste keuze. Het advies van de dealer om voor benzine te kiezen is wat mij betreft onverstandig.
De vraag is echter wel of een Aygo diesel een geschikte kandidaat is voor méér dan behoorlijk intensief gebruik. Uiteindelijk behoort deze Toyota tot de miniklasse waarbij u zich zou kunnen afvragen of de Aygo voor de komende 4 jaar en 200.000 kilometer wel volstaat. Ik denk dat u op basis van uw gebruik best wat hoger mag inzetten op rijcomfort. De compacte klasse is wat mij betreft een prima compromis tussen zuinig rijden met voldoende rijcomfort zoals bijvoorbeeld de Yaris maar o.a ook de Ford Fiesta, VW Polo, Renault Clio, Opel Corsa, Skoda Fabia en Seat Ibiza. Overigens zou ik bij voorkeur willen adviseren bij aanschaf niet te kiezen voor een auto met meer dan 200.000 km. Met name om het risico op gebreken en groot onderhoud zoveel mogelijk te beperken. Hoewel u met een diesel natuurlijk best tussen 200.000 en 400.000 km tegen wat gebreken aan kunt lopen.