Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

( voorwaarden)garantie op gebruikte auto in Spanje ( niet van particulier)

Vraag gesteld door mahoe op 24 november 2017

We hebben 2 november een 2ehands auto gekocht in Spanje bij een autobedrijf in Malaga . ( We hebben dit bedrijf gekozen omdat zij Engels spraken,we hebben vooraf mailcontact met hen gehad).)

De auto ( rangerover) ging vrijwel direct toen we er serieus mee gingen rijden problemen vertonen. Er kon al snel niet meer mee gereden worden, de auto raakte steeds oververhit. We dachten aan een probleem met de thermostaat.

We hebben het bedrijf gemaild of het gebruikelijk is een sleepwagen te regelen via de spaanse verzekering om de auto naar een spaanse garage te laten brengen, bang om de motor te beschadigen ( we verbleven in een afgelegen omgeving verderop in de spaanse bergen)

We kregen wel mail terug maar geen antwoord op onze vraag.

We voorzagen problemen ivm het afgelegen gebied en het slechte internet en hebben de ANWB ingeschakeld. Zij hebben gezorgd dat de auto is weggesleept naar een garage in de buurt en hebben voor ons oa vervangend vervoer geregeld en het contact met de garage onderhouden.

Daar bleek uiteindelijk na doorzoeken ivm de diagnose dat het grootste probleem was dat de cilinderkop op meerder plaatsen gescheurd was.

We hebben de verkoper op de hoogte gehouden.
Die zegt echter ( achteraf) dat hij zelf een reparatiebedrijf in de arm had willen nemen om de kans te krijgen de schade te bekijken en te herstellen en dat ons recht op garantie vervalt omdat we al een andere garage hebben ingeschakeld en dat de garage onder beding aan de auto mocht komen.

Ondertussen was de garage waar de auto heengesleept was (gelukkig) al aan het werk, wij zouden 22 nov weer terug naar Nederland gaan en hoopten dat alles dan achter de rug zou zijn.

Helaas, de cilinder moet vervangen worden, deze wordt waarschijnlijk niet meer nieuw gemaakt ( bouwjaar 1997) dus de garage gaat op zoek naar een tweede hands onderdeel en gaat de auto voor ons inorde maken , met nog wat andere ( kleinere) gebreken aan de auto die wij op zich nog wel "voor lief" hadden genomen.

Wij hopen in April weer in Spanje terug te keren, de auto kan daar bij de garage zo lang blijven staan.

Hebben jullie enig idee hoe en of het mogelijk is toch de verkoper te kunnen bewegen zijn garantie waar te maken?

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt een occasion gekocht in Spanje. Direct na aankoop vertoont de auto gebreken. U vraagt zich af of u in uw geval beroep kunt doen op de garantie.

Omdat dit een grensoverschrijdend geval is wil ik u doorverwijzen naar het Europees Consumenten Centrum (ECC). Zij kunnen mogelijk voor u bemiddelen in deze kwestie.

Meer informatie over het ECC vindt u op onze website.