Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Melding van onveiligheid autostoeltje Cybex Juno 2-fix

Vraag gesteld door Linda Balvers op 9 november 2015

Beste expert,

Wij hebben vorig jaar een autostoeltje van Cybex (juno 2-fix) gekocht op basis van de veiligheidstesten op de ANWB-site. Nu maken wij daar al een jaar met heel veel plezier gebruik van, maar gisteren ben ik erg geschrokken toen mijn bijna twee jarige dochtertje in een boze en gefrustreerde bui uit het stoeltje kroop. Het stoeltje stond in de ligstand waardoor er al iets van speling zit tussen haar buik en de vangtafel. Vervolgens heeft zij zich iets omhoog geduwd, waarbij ze de vangtafel mogelijk wat van zich af heeft geschoven. Toen heeft ze zich opgedraaid op haar knietjes en vanuit die positie is ze gaan staan. Ik reed op de snelweg en ben hier erg van geschrokken. Gelukkig zat mijn moeder naast me en heb ik de auto snel aan de kant kunnen zetten, maar dit had heel verkeerd kunnen aflopen.

Nu wil ik hier dus enerzijds een melding van maken, omdat dit stoeltje wel als meest veilig uit jullie test komt. Anderzijds vraag ik mij af of dit stoeltje ook op dit terrein (onrustige peuters die eruit willen kruipen) getest is.

Ik hoor graag van jullie.

Mvg,
Linda

Antwoord van Paul

Antwoord van Paul

ANWB Expert

Recentelijk heeft uw dochter zich tijdens het rijden uit haar autostoeltje weten te wurmen. U vraagt zich af of wij in onze autostoeltjestest hierop testen.

In onze test kijken we of alle formaat kinderen, waarvoor het zitje geschikt is, goed in het zitje passen. We kijken hierbij ook of de gordeltjes, of in dit geval het ‘vanglichaam’, goed aansluit op het lichaam. Voor het bieden van een goede bescherming is dit erg belangrijk. De Juno 2-fix scoort hier goed op.

Dat een kind zich uit zijn/haar autostoeltje weet los te maken horen we met enige regelmaat. Meestal zijn het kinderen die de gordeltjes weten los te maken door op de gesp te drukken, die eenvoudig te herkennen en te bedienen is. Wettelijk gezien is dit laatste een eis. Na een ongeval is het namelijk belangrijk dat een ieder intuïtief en zonder veel kracht een kind uit een autostoeltje kan bevrijden. Blijft een kind zichzelf bevrijden uit het zitje, dan resteert de ouders de schone taak het kind dit af te leren.

Bij de Cybex Juno 2-fix hebben we te maken met een zogenaamd ‘vanglichaam’ in plaats van gordeltjes. Dit vanglichaam is verstelbaar en moet aanliggen op het lichaam. Gebeurt dit goed dan heeft het kind weinig bewegingsruimte. Als kinderen zich vervolgens moedwillig los wurmen is helaas ook hier de enige remedie het kind dit af te leren.