Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Olie spuit uit peilstok

Vraag gesteld door Daanh1975 op 3 maart 2018

Goedemiddag, afgelopen week zag ik na het krabben van de ruiten (en 5 min stationair draaien) dat er een plasje olie onder de auto lag. Meteen de auto uitgezet. Later op de dag oliepeil gecontroleerd (was nog prima, leek zelfs erg vol (ondanks dat laatste bijvulling al even geleden was)). Daarna nogmaals gestart en 15 minuten laten draaien maar ik kon toen nergens een lekkage vinden. Vandaa gechter nogmaals stationair laten draaien maar al vrij snel kwam ik erachter dat er olie uit de peilstok gutste.

Nu lees ik op internet van alles over carterdruk maar ik heb geen idee wat dat betekent. Als dit het euvel is, gaat dit een hoop geld kosten? Het is een oude auto (206 gti uit 2001) dus wil er eigenlijk niet zoveel meer aan uitgeven.

Benieuwd naar jullie ideeen.

Alvast dank,
Daan

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt dat de motorolie uit de peilstok spuit.

Dat kan inderdaad duiden op een hoge carterdruk. Gezien de toen nog heersende nachtvorst denk ik echter aan een bevroren carterventilatie. Daardoor komt er inwendig zodanig veel druk op te staan dat de motorolie de weg zoekt, daar waar de weerstand het laagst is. Een te hoge carterdruk zegt óók iets over de staat en conditie van het draaiende gedeelte van de motor. Maar gezien de omstandigheden én het juist onder die omstandigheden vaker voorkomende verschijnsel, vermoed ik dat de carterventilatie de schuldige is. Misschien dat vanwege het huidige zachter weer het verschijnsel inmiddels weer als sneeuw voor de zon is verdwenen.

Om dit probleem bij een volgende vorstperiode te voorkomen, zou de carterventilatie eens gereingd kunnen worden. Het is vaak de hoeveelheid vocht dat uiteindelijk voor de inwendige bevriezing zorgt van de carterventilatieklep.