Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Moet ik bij overbelading van mijn camper bij aanhouding in het buitenland het gewicht ter plaatse onder 3500 kg brengen?

Vraag gesteld door nico t op 26 mei 2016

Ik heb pas een camper gekocht die meer dan 200 kg zwaarder blijkt dan op het kentekenbewijs vermeld staat. Het max toelaatbaar gewicht is 3500 kg; het max.technisch toelaatbaar gewicht is 3850 kg. Als ik de camper vakantieklaar heb, is het gewicht incl de hulpmiddelen voor mijn gehandicapte vrouw ca 3750 kg. Onze vakanties richten zich op Duitsland, de Scandinavische landen en België. Als ik in binnen- of buitenland aangehouden word moet ik uiteraard een boete betalen.

Mijn vraag is of ik dan ook ter plaatse het overgewicht moet terugbrengen naar 3500 kg.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of je bij een overladen camper bij aanhouding het voertuig onder het maximale gewicht moet terugbrengen.

In een overladen situatie moet u er rekening mee houden dat de dienstdoende agent u ter plaatse sommeert de auto onder het maximale gewicht terug te brengen. Er wordt nog weleens gesuggereerd dat vanwege het hogere technisch toelaatbaar gewicht bij campers marges van 5 of 10 procent nog getolereerd worden maar feitelijk staat dat nergens en is een fabel. En bij een ernstige overbelading kan men vanwege serieuze verkeersonveilige situaties ook het rijbewijs innemen of zelfs het voertuig in beslag nemen. Overigens blijft uw rijbewijs B(E) wel geldig wanneer u boven de 3.500 kg laadt maar kan daarentegen de verzekeraar vervelend doen wanneer bij een ongeval overbelading een mogelijk oorzaak zou kunnen zijn.

De betreffende overbelading is in uw geval relatief niet buitensporig maar u moet er rekening mee houden dat zéker in het buitenland daar gemiddeld wat nadrukkelijker op gecontroleerd wordt. De boetes zijn per land nogal uiteenlopend maar er is zeker een aannemelijk risico dat u pas uw weg mag vervolgen wanneer u het voertuig weer heeft teruggebracht tot 3.500 kg.