Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kogeldruk trekhaak auto voor 2 e-bikes incl. fietsendrager

Vraag gesteld door 83-LS-NS op 19 juli 2017

Sinds mei j.l. bezit ik 2 e-bikes i.pv. fietsen. Na vele informaties geprobeerd de juiste maximale kogeldruk te krijgen maar helaas lukt dit mij niet. Ik krijg namelijk steeds andere maximum gewichten te horen? Hopelijk kan de anwb mij de juiste kogeldruk doorgeven voor mijn auto. Het gaat hierbij om een Suzuki Wagon R+, bouwjaar 2003. Er zit bij aankoop auto een trekhaak hieronder van het merk Brink, met vermelding op het plaatje van 35 kg. Zou het mogelijk kunnen zijn een trekhaak van 50 kg aan te schaffen, zodat ik gebruik kan maken van de fietsendrager met daarop 2 e-bikes? Hopende op een positieve reactie eindig ik

met vriendelijke groet,

Jan van der Kooi

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt of u een trekhaak met een kogeldruk van 50 kg kunt kopen zodat u 2 elektrische fietsen kunt vervoeren op uw Suzuki Wagon R.

De maximale kogeldruk wordt bepaald door de autofabrikant. Een trekhaak kopen met een hogere toelaatbare kogeldruk helpt niet. De laagste kogeldruk bepaald de maximale kogeldruk.

Het probleem is niet dat de trekhaak het hogere gewicht niet kan dragen of zal afbreken. Suzuki heeft bepaald dat bij deze uitvoering de maximale kogeldruk 35 kg mag zijn.

Overigens wordt de kogeldruk bepaald door het gewicht van de elektrische fietsen plus het gewicht van de fietsendrager. 2 elektrische fietsen plus een fietsendrager wegen al snel 60 kg. Een overschrijding van 25 kg is buiten dat het verboden is ook onverantwoord.