Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aankoop auto: kan ik er nog van af?

Vraag gesteld door cherp77 op 7 september 2017

Ik heb afgelopen maandag (4-9-2017) telefonisch een auto gekocht bij een niet bovag aangesloten dealer. mag ik van deze koop afzien?

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt telefonisch een (tweedehands) auto gekocht bij een niet BOVAG dealer. U vraagt zich af of u van de koop af mag zien.

Kopen van een tweedehands auto bij een bedrijf
Als de auto op internet wordt aangeboden en u koopt zonder dat u eerst bij de verkoper gaat kijken, dan is er sprake van koop op afstand en hebt u recht op de in de wet vastgestelde bedenktijd (14 dagen bedenktijd). Die bedenktijd begint op de dag nadat de auto geleverd is. De verkoper mag in zijn voorwaarden de bedenktijd wel langer maken maar niet korter. Er zijn wel voorwaarden aan deze bedenktijd: U mag de auto bijvoorbeeld wel bekijken, onderzoeken en er een proefrit maken, maar er niet even mee op en neer naar Berlijn rijden. In de meeste gevallen zal de koper eerst gaan kijken naar de auto voordat de koopovereenkomst wordt gesloten. In dat geval is sprake van een gewone koopovereenkomst en hebt u géén bedenktijd.

Kopen van een nieuwe auto bij een bedrijf
Als u een nieuwe auto via internet koopt, zonder dat u eerst bij de verkoper bent gaan kijken, is er sprake van koop op afstand en hebt je bedenktijd. Als u echter via internet een auto koopt die geheel naar uw specificaties is samengesteld, dan is er géén wettelijke bedenktijd van toepassing.

Ook hier geldt dat bedrijven in hun algemene voorwaarden de bedenktijd, ook wel herroepingsrecht genoemd, wel langer, maar niet korter mogen maken dan 14 dagen. Evenals bij een gebruikte auto zal het zo zijn dat de koper de auto wel mag bekijken en een proefrit met gebruik van handelaarskenteken mag maken.

De koper mag geen gebruik meer maken van zijn herroepingsrecht als het kenteken al op zijn naam staat en hij bijvoorbeeld even op en neer naar Parijs is gereden om de auto te proberen. De ANWB adviseert om vooraf goed in de voorwaarden van de verkoper te bekijken op welke wijze bedenktijd/herroepingsrecht geregeld is.

Meer informatie over uw rechten bij aankopen via het internet vindt u op onze website.