Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wielvlucht Ford Mondeo Station

Vraag gesteld door Toon B op 4 juni 2016

Hallo,

Graag jullie advies over het volgende:

Ik heb achter twee banden vervangen. Omdat een van de twee banden aan de binnenkant compleet afgesleten was, heb ik - op advies van mijn garage - mijn auto laten uitlijnen bij een ander bedrijf (omdat mijn garage zelf niet de juiste apparatuur hadden). Op het rapport wat ik na het uitlijnen heb gekregen staat links achter een wielvlucht van -1,51 en rechts -2,05. Beide waarden staan in het rood. Toen ik er naar vroeg werd mij verteld dat de wielvlucht achter niet af te stellen is.

Maar volgens mij was dit nu juist de reden waarom die band aan de binnenkant zo erg afgesleten was. Ik heb een Ford Mondeo station van '97. Bandenmaat 205/50 R17.

Nou komt ie: ik heb bij mijn eigen garage gezien dat ze met bouten 'los' gemaakt hebben omdat 'de uitlijner die moet stellen en ze soms vast zitten'. Een soort van asymmetrische bouten, en daarmee kwamen de banden schuiner of rechter te staan.

Dat brengt mij aan het twijfelen. Kan het kloppen dat die wielvlucht niet af te stellen is, zoals de uitlijner beweert? En zijn die waardes erg fout?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de wielvlucht van uw Ford Mondeo.

De wielvlucht of camber is de hoek tussen de wielmiddenlijn en de verticale middenlijn van het voertuig. De gemeten wielvlucht van de achteras is op basis van het uitlijnrapport kennelijk zowel links als rechts negatief. De wielen staan aan de onderzijde als het ware naar buiten en aan de bovenzijde naar binnen, waardoor de banden dus niet over het gehele loopvlak gelijkmatig zullen afslijten. Dit valt inderdaad helaas niet af te stellen en kán soms het gevolg zijn van misschien ooit een (lichte) aanrijding.

Het is me niet duidelijk welk type Mondeo het betreft maar bij de 1.8 l versie is de opgave ‐0°28' ± 1°15'. Vooral rechtsachter valt de afwijking ruim buiten de gestelde specificaties en zal de afwijkende bandenslijtage het grootst zijn.
Overigens heb ik nog wel m'n twijfel over de bandenmaat. Ik kom deze maat wel tegen maar niet in 17'' en vraag me dus af of de juiste velgen er wel onder zitten. Misschien kunt u nog wat vollediger aangeven welke Mondeo het betreft om de juiste specificaties erbij te vinden.