Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vesting Bourtange

Vlakbij de Duitse grens, in het prachtige Westerwolde, ligt de vesting Bourtange. Heden en verleden gaan perfect samen in deze kleine, sfeervolle vestingstad.

Naast het bezichtigen van de vestingwerken met kanonopstellingen kan je in de vele musea goed beeld krijgen over het dagelijks leven in de vesting. Met één entreekaart kan je alle musea in de vesting bezoeken. In de vesting worden regelmatig evenementen georganiseerd, variërend van historische veldslagen tot nostalgische kerstmarkten.

Museum "De Baracquen"

Ooit een soldatenbarak, nu een museum. Ontdek hoe de soldaten leefden in 1742 in een compleet ingericht soldatenverblijf. Ook vind je hier het museum voor Bourtanger bodemvondsten. Veel oude gebruiksvoorwerpen die bij de reconstructie van de vesting werden gevonden, hebben een plaats gekregen in dit bijzondere museum. Op de zolder van het museum treft u veel origineel oud kaartmateriaal aan.

Museum Terra Mora

In museum “Terra Mora” staat de relatie tussen het omliggende moeras (moor) en de vesting centraal. Waar vroeger het moeras diende als bescherming van de Vesting is het nu een prachtig natuurgebied. Vlieg op een kraanvogel over het moeras, of ga het gevecht met elkaar aan in onze kanonnenhal! Plezier voor jong en oud.

Synagoge

De voormalige synagoge dateert uit 1842 en deed tot de Tweede Wereldoorlog dienst als gebedshuis. Bijna alle Joodse inwoners van Bourtange werden tijdens de oorlog gedeporteerd. Slechts vijf van hen keerden terug. Het stijlvol gerestaureerde gebouw is de enige goed bewaard gebleven synagoge langs de Nederlands-Duitse grens, nu ingericht als synagogaal museum.