Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Test: 10 dashcams 2020 - Gebruikstips

Ga je een dashcam voor het eerst gebruiken? Lees dan eerst deze tips voor optimale resultaten.

 • Monteer je dashcam correct: liefst achter de achteruitkijkspiegel, precies midden op de voorruit. Dan belemmert de camera je zicht zo min mogelijk en wordt het beeld zo min mogelijk vervormt.
 • Houd je ruiten goed schoon. Vieze ruiten leveren kwaliteitsverlies op, evenals vlekken in het beeld.Veeg ook de lens regelmatig schoon met een doekje.
 • Stel de hoek zo in dat er niet te veel lucht in beeld is. Een goede verhouding is 1/3 lucht en 2/3 weg: de horizon zit dan dus boven het midden.  
 • Werk ook de draden goed weg. De meeste cams worden geleverd met klemmetjes of een mini-'koevoetje' om de draad achter de bekleding te wurmen.
 • Verwijder de cam uit je auto met zeer hoge en lage temperaturen. De gemiddelde cam kan temperaturen aan van -10 tot 60 à 70 graden Celsius. Maar op een dashboard kan het in de volle zon tot wel 90 graden warm worden. Overigens is de cam verwijderen ook met oog op auto-inbraak geen slecht idee. Tegenwoordig hebben veel cams een handig - soms magnetisch - quick release-systeem.
 • Voor de parkeermodus heb je een permanente voedingskabel ofwel hardwire nodig. Deze wordt direct aangesloten op je accu of zekeringen in het dashboard. Ben je niet erg technisch: laat de installatie doen door een garagebedrijf. Zeker bij moderne auto's kan een fout de elektronica flink verstoren.
 • De meeste merken bieden zo'n kabel aan voor de specifieke dashcam. Dat is de beste optie. Een garagebedrijf kan zo'n kabel ook maken voor een klein bedrag aan materiaalkosten. 
 • Houd je dashboard leeg. Vooral lichte spullen als papieren kunnen een zeer storende reflectie in het beeld opleveren. Vermijd ook de bungelende luchtverfrissers aan je achteruitkijkspiegel.
 • Gebruik je een polarisatiefilter? Verwijder deze in het donker van je dashcam:  zo’n filter vermindert de hoeveelheid licht in de lens. Draai hem overdag in de juiste - reflectieverminderende - stand.
 • Gebruik de juiste instellingen. Klinkt logisch, maar zorg dat de camera op de hoogste resolutie staat, de datum goed staat ingesteld en eventuele extra functies aan staan. Controleer ook of de GPS goed werkt, bijvoorbeeld om je snelheid aan te geven en om  GPS-files uit te kunnen lezen in de computer. Dat kan als aanvullend bewijsmateriaal dienen.
 • Formatteer de geheugenkaart regelmatig, minimaal elke maand. (Na opslag van bestanden die je nodig hebt uiteraard.) Dat zorgt voor betere betrouwbaarheid van de beeldopslag. Kies ook voor een snelle (klasse 10 of hoger) kaart. Anders kunnen beelden met hoge resolutie - lees: veel data - mogelijk niet goed worden opgeslagen.
 • Bekijk de beelden regelmatig, zeker als je een camera langere tijd gebruikt. Dan kun je controleren of de loop-functie goed blijft werken: de oudste beelden worden dan overschreven door de nieuwste filmpjes.
 • Test de G-sensor. Deze is aanwezig in de meeste dashcams voor het opslaan van ‘noodfilmpjes’: wanneer deze sensor zeer grote G-krachten (bijv. bij een aanrijding) registreert, wordt er zo’n noodfilmpje opgeslagen in een aparte, niet-overschrijfbare map. Soms is de sensor zo gevoelig dat voor elke verkeersdrempel of hobbel een apart ‘noodfilmpje’ wordt opgeslagen. Stel de gevoeligheid dan wat lager in.
 • Test ook de parkeermodus: vooral de bewegingsdetectie. Dan filmt de cam zodra deze beweging registreert. Dat kan of te vaak gebeuren (bijv. veel verkeer, door de wind bewegende bladeren zelfs) of té weinig: sommige cams decteren amper beweging in het donker.
 • Maak geen te korte óf te lange filmpjes. Want vaak kun je de lengte van de filmpjes instellen. Wij vonden een lengte van 3 tot 5 minuten ideaal. Dan kun je beelden snel terugvinden, zonder een veelvoud aan kleine bestanden.
 • Gebruik je meerdere apparaten (navigatie, dashcam telefoonlader) koop dan een splitter. Plak je meerdere apparaten aan je voorruit, zorg dat je nog goed zicht hebt.
 • Filmpjes bekijken op de computer? Wij vonden de gratis VLC-speler het best. Daar kun je beelden met de E-toets ook frame voor frame bekijken: handig om een nummerbord te achterhalen.
Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

Op zoek naar een dashcam 

of navigatiesysteem? Je vindt ze in de ANWB Webwinkel!

ANWB Auto Experts 

Vind het antwoord op al je vragen over auto’s en deel je tips en ervaringen.