Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dit is de meest gewilde occasion van Nederland

Tweedehands auto’s waren de laatste tijd niet aan te slepen. We zochten en kochten, en genereerden daarmee een pakhuis aan data. Wij baanden ons een weg door de meest gebruikte zoekcriteria en zochten zo uit wat de meest gewilde occasion van Nederland is.

Het aanbod gebruikte auto’s waarmee online geadverteerd wordt, is oneindig. Er worden momenteel ongeveer 350.000 gebruikte auto’s aangeboden in ons land. Dus waar begin je als je huidige auto toe is aan vervanging? Vroeger ging je naar de handelaar om de hoek, maar het hele land ligt inmiddels online aan je voeten. Je kunt daardoor een stuk kieskeuriger zijn bij de aanschaf van een volgende auto. Door slim gebruik te maken van zoekfilters, komt precies jouw droomauto binnen handbereik. Zoek je een paarse Renault Grand Modus met leer, climate control en xenonkoplampen? Filter je wensen en je vindt 'm in no-time!

Onze wensen

Oké, terug naar de vraag waarmee we begonnen: wat is de meest gewilde occasion van Nederland? Een duik in de data vertelt ons dat auto’s die nieuw het best verkocht worden, het gebruikt ook goed doen. Wat opvalt is dat de SUV niet de meest gezochte carrosserievorm is, al doet het straatbeeld anders vermoeden. De Nederlander hoopt dat de volgende auto voor niet meer dan 15 duizend euro gekocht kan worden. Het liefst is dat een Volkswagen, Ford, Kia of Toyota. Ook BMW, Mercedes en Audi zijn heel gewild. Betrouwbaar en bekend dus.

Zekerheid zoeken we in de vorm van Bovag-garantie, en in leeftijd: onze volgende is liever niet ouder dan vijf jaar en heeft niet meer dan 100.000 kilometer op de teller. Naast praktische opties als cruise control, een trekhaak en airco, willen we onszelf graag verwennen met lederen bekleding of een panoramadak.

De ultieme auto

Laten we proberen al die criteria samen te vatten in de ultieme auto. De Nederlander heeft een uitgesproken voorkeur voor neutrale kleuren en rijdt liever op benzine dan elektrisch. Hij zoekt ook op hybrides en vindt daarin het beste van twee werelden. Het liefst heeft hij een grijze of zwarte hatchback of stationwagen van een bekend merk. Traditioneel gelijnd, met de mogelijkheid de achterbank neer te klappen om bijvoorbeeld Zweedse meubelbouwpakketten in te laden. Voor extra laadmogelijkheden biedt een trekhaak soelaas. Een navigatiesysteem, cruise control en een airco zorgen voor stressvrije ritten.

Leggen we al deze wensen bij elkaar, plus graag een bekend merk, betrouwbaar en waardevast, dan zijn we eruit. De meest gewilde occasion van Nederland is... Een grijze vijfdeurs Volkswagen Golf!

Dit artikel verscheen eerder in de Kampioen