Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Een ex-leaseauto kopen

De voor- en nadelen van een ex-leaseauto

Wie op zoek is naar een jong gebruikte auto komt ze waarschijnlijk tegen: ex-leaseauto’s. Over gebruikte lease occasions bestaan nogal wat vooroordelen, maar er zijn ook genoeg voordelen. We zetten de voors en tegens op een rijtje.

Voordelen ex-leaseauto

Doorgaans loopt een leasecontract tussen de drie en de vijf jaar en in die periode heeft de leaserijder geen omkijken naar het onderhoud: dat wordt op gezette tijden uitgevoerd door de dealer en goed gedocumenteerd. Dat maakt dat ex-leaseauto’s bijna zonder uitzondering jonge occasions zijn met een bekende onderhoudshistorie en maar één eerdere eigenaar.  Deze persoon rijdt vaak in korte tijd een flink aantal kilometers en dat kun je als voordeel zien. Lange ritten zijn namelijk veel beter voor een auto dan korte ritjes. De motor en smeermiddelen krijgen dan de kans goed warm te worden, wat de levensduur van de auto weer ten goede komt

Een aantal grote leasemaatschappijen verkopen een deel van hun oude vloot zelf, al gaat nog steeds het overgrote deel van de ex-leaseauto’s naar de binnen- en buitenlandse autohandel. Doorgaans zijn de auto’s die je bij de vestigingen van de leasemaatschappijen tegenkomt de mooiste en netste exemplaren en kun je vaak online al de complete onderhoudshistorie inzien. Vaak worden scherpe, vaste prijzen gehanteerd, met de ANWB-koerslijst kun je controleren of de vraagprijs niet té mooi is om waar te zijn.

Nog een reden om te kiezen voor een ex-leaseauto zijn de veelal aanwezige opties. Autofabrikanten proberen leaserijders te lokken met zogenaamde business-uitvoeringen, rijk uitgeruste auto’s met zaken als navigatie, climate control en soms ook lederen bekleding. Fijn voor de eerste eigenaar, maar minstens net zo prettig voor de tweedehandskoper.

Nadelen ex-leaseauto

We stipten het al even aan: een ex-leaseauto heeft vaak maar één eigenaar gehad en de kwaliteit van de auto is dus sterk afhankelijk van hoe deze persoon met zijn auto is omgegaan. Aangezien de leaserijder een vast bedrag betaalt voor zijn auto, waarin onderhoud is inbegrepen, heeft deze minder stimulans om netjes met zijn auto om te gaan dan iemand die zelf voor de garagerekeningen opdraait. Daar staat tegenover dat leasemaatschappijen steeds strenger kijken naar de kosten van onderhoud en de staat van de auto die wordt ingeleverd. Zo brengen ze kosten in rekening wanneer een auto bovengemiddelde gebruikssporen heeft en rekenen ze eigen risico bij schades die buiten het normale gebruik vallen. Ook is roken in leaseauto's bij verreweg de meeste partijen niet toegestaan. De tijden van flink afgetrapte leaseauto’s liggen dan ook al even achter ons.

Hoewel leaseauto’s netjes volgens de boekjes hun onderhoud krijgen, is het wel vaak dat ze eruit gaan wanneer er groot onderhoud zit aan te komen. Een leasemaatschappij zal niet snel besluiten om bijvoorbeeld de distributieriem te vervangen wanneer het contract nog maar enkele maanden of een paar duizend kilometer loopt. Kijk dus niet alleen naar welk onderhoud is uitgevoerd, maar vooral ook kritisch naar wat er op korte termijn zit aan te komen. Een aankoopkeuring is zeker aan te bevelen. Houd er ook rekening mee bij het zoeken naar een auto binnen je budget. Zoek qua aanschafprijs niet de grens van je budget op, maar reserveer alvast wat geld voor onderhoud.

Houd er ook rekening mee dat de geadverteerde prijzen bij de grotere maatschappijen vaste prijzen zijn. Even een paar honderd of zelfs duizenden euro’s van de prijs af onderhandelen is er niet bij. Wel bieden een aantal grote partijen een verkopersgarantie van zes maanden en de mogelijkheid dit tegen een meerprijs te verlengen. Ook worden er ex-leaseauto’s aangeboden met twaalf maanden BOVAG garantie. Hiervoor moet vaak wel een garantiepakket tegen bijbetaling worden afgenomen. Soms is er zelfs een periode van twee weken waarin je de auto kosteloos kunt terugbrengen wanneer deze niet bevalt. Controleer de voorwaarden van de verkopende partij goed, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Op zoek naar een tweedehands auto?

Om je op weg te helpen bij het kopen van een occasion vind je op anwb.nl een actueel aanbod van tweedehands auto’s bij BOVAG aangesloten bedrijven. Aangevuld met informatie die je van de ANWB mag verwachten. Zo geeft de ANWB Koerslijst je een richtprijs van een occasion en zijn ook de maandelijkse kosten van een tweedehands auto voor je inzichtelijk gemaakt. Als onze redacteuren een soortgelijke auto hebben getest, kun je ook direct de autotest en de bevindingen van de Wegenwacht lezen.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

Downloadgratis
ANWB Onderweg app 

Alles voor onderweg in 1 app: brandstofprijzen en laadpalen zoeken, files vermijden, parkeren en pech melden.