Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zo rijd je goedkoper naar je vakantiebestemming

15 tips om te besparen op autokosten

Wie wil nou niet besparen op de autokosten nu alles duurder wordt? Ga je tijdens de zomervakantie veel kilometers sturen, dan rijd je met deze vijftien tips goedkoper naar je vakantiebestemming. Je moet je wel even voorbereiden.

1. Doe een vakantiecheck 

Je hebt vanzelfsprekend geen zin in brandende lampjes op het dashboard tijdens je reis. Vooraf je auto laten checken is daarom een aanrader. Veel garages bieden een vakantiecheck aan. Vaak al vanaf € 10 checken ze bijvoorbeeld de remmen, het oliepeil, koelvloeistof, airco, verlichting, banden en ruitensproeiervloeistof. Je moet zo'n check wel tijdig inplannen, want de garages hebben het superdruk vlak voor de vakantie.  

2. Pomp de banden op

Controleer voor vertrek de bandenspanning. Houd er rekening mee dat de auto zwaarder beladen is dan gebruikelijk. Hoeveel ‘bar’ de banden nodig hebben bij een zwaarder beladen auto staat vaak op een sticker aan de binnenzijde van het berijdersportier. Of in het instructieboekje.

3. Gratis routekaarten

Bij elke ANWB-winkel haal je ze gratis op op vertoon van je lidmaatschapspas: de geliefde ANWB Routekaarten voor tien Europese vakantiestreken. Van Ierland tot Italië en van Scandinavië tot Spanje. Op deze overzichtelijke routekaarten vind je naast de aanbevolen routes naar en door landen ook handige informatie over drukke dagen, tol, tanken, lokale verkeersregels, boetebedragen etc.

4. Tank strategisch

In de Onderweg-app zie je de brandstofprijzen van tankstations in binnen- en buitenland. Uitgekiend tanken kan veel geld schelen: de verschillen in de landen zijn enorm. In Duitsland lopen de verschillen op tot 60 cent per liter en kun je met één tankbeurt van 50 liter al € 30 besparen. In landen als Frankrijk en Italië zijn de verschillen kleiner. In Frankrijk tank je vaak zo’n 20 cent per liter goedkoper bij ‘hypermarchés’ zoal E.Leclerc en Carrefour. Kun je  gelijk inkopen doen voor onderweg.

5.  Wegenwacht Europa Service

Het zal niemand verbazen dat alleen al het wegslepen in het buitenland een heel duur grapje kan worden. Maar niet als je Wegenwacht Europa Service hebt! Vergeet niet gelijk pechhulp voor je partner af te sluiten. Want als hij of zij tijdens de vakantie een keer alleen op pad gaat, is je partner meteen van hulp verzekerd. 

6.  Plan je route zorgvuldig

De ANWB Routeplanner geeft voor langere vakantieroutes altijd meerdere opties. Rijd je bijvoorbeeld van Rotterdam naar Pisa, dan is de duurste optie om via België en Frankrijk te reizen. Reis je via Duitsland en Zwitserland, dan scheelt dit al veel tolkosten. Ga je naar Italië via de Mont Blanc-tunnel, dan kost dat voor een enkele reis € 55. Een enkele reis met caravan kost zelfs € 72,80! Tip: Verblijf je minder dan zeven dagen in Italië, koop dan een retour: € 68,60 voor een personenauto en € 91,50 met caravan. In de routeplanner kun je diverse routes kiezen waarbij je direct een overzicht krijgt van de brandstof- en tolkosten.

7. Tolvignet op de voorruit   

Als je door Zwitserland rijdt is het makkelijk: voor personenauto’s moet je een vignet kopen dat een jaar geldig is. De vignetten voor Oostenrijk zijn tricky. Die heb je voor 10 dagen, 2 maanden of 1 jaar. Slim om de vignetten vooraf te kopen bij ANWB. Verschil tussen beide Alpenlanden: in Oostenrijk heb je enkele tolwegen/tunnels, met als bekendste de Brennerpas.

8. Let op de milieustickers 

Naast tol spelen milieuzones een belangrijke rol, waar je alleen in mag rijden als je de juiste milieusticker hebt. In Antwerpen en diverse andere Belgische steden heb je LEZ’s (Lage Emissie Zones) waar je zonder waarschuwing (en vaak zonder optie om te keren) een boete krijgt als je geen sticker op de voorruit hebt. Check daarom van te voren je kenteken om te weten welke sticker je moet aanvragen. Door heel Duitsland zijn er Umweltzones en in Italiaanse steden heb je de Zona a Traffico Limitato in veel steden waar elke auto zonder vergunning wél kan inrijden, maar zonder vergunning toch een forse boete krijgt. Zit je hotel in zo’n zone, dan moet je vooraf een vergunning vragen. Voor sommige landen (zoals Frankrijk en Duitsland) moet je een milieusticker aanschaffen. Check welke stickers en vignetten je waar in Europa nodig hebt.

9. Let op in Frankrijk: ‘onzichtbare’ tolpoorten.

De Flux libre is een Frans tolstation zónder de gebruikelijke slagbomen, maar een ‘fuik’ van camera’s boven de weg. Vooralsnog alleen op één snelweg A79 (Moulins – Montmarault). Betalen gaat automatisch via je tolbadge, maar kan ook bij een tankstation direct aan de snelweg of voor- / achteraf via internet. Wel doen, want een boete kan oplopen tot € 375. Dit is de eerste Flux Libre, verwacht wordt dat er de komende jaren vele volgen en tolstations helemaal verdwijnen.

10. Koop vooraf kabeltjes, ruitenvloeistof, koelbox en thermosfles

Langs de snelweg worden woekerprijzen gevraagd voor onder andere telefoonhouders en -laadkabels, motorolie en ruitensproeiervloeistof. Koop die spullen alvast thuis zodat je niet voor extra kosten komt te staan. Pinnen doe je ook het beste in Nederland, want bij tankstations in het buitenland worden vaak – zonder waarschuwing – hoge transactiekosten berekend. Besparen op eten en drinken? Neem een autokoelbox mee met broodjes. Je lekkere koffie van thuis neem je mee in een handige thermosfles die warme dranken warm houdt en koude dranken koel.

11. Rijd rustig

Het is niet altijd even makkelijk en zeker niet op een vrijwel lege snelweg, maar houd je rechtervoet in bedwang. De meeste auto’s hebben namelijk het laagste verbruik in de hoogste versnelling, bij een constante snelheid tussen de 80 en 100 km/u. Het verschil tussen 100 km/u en 130 km/u is bij een gemiddelde moderne auto al gauw 1,5 L/100 km. Als je 130 km/u rijdt, rem je vaker af en moet je weer optrekken. In de praktijk kan zo’n verschil daarom al snel oplopen naar 2,5 liter per 100 km, oftewel 25 liter per 1.000 km.

12. Pak licht

Massa is kassa: elke 100 kilo extra gewicht kost je per 1000 kilometer zo’n vijf liter benzine. Honderden kilo’s bagage besparen is onmogelijk: richt je daarom op de luchtweerstand. Want de voordelen van moderne autovormen met een lage luchtweerstand gaan door dakdragers, een dakkoffer en een fietsendrager verloren. Geen dakkoffer nodig? Verwijder dan ook de dakdragers. Want alleen al met een dakkoffer verlies je zo’n twee liter benzine per 100 km bij een snelheid van 130 km/u. En haal fietstassen van de fietsen op een fietsendrager! Dat scheelt ook brandstof.

13. Check de weersvoorspelling

Hittegolf tijdens je rit? Neem dan zeker twee liter water per persoon mee. Koop dit water bij je lokale supermarkt, want bij een tankstation direct aan de snelweg betaal je al gauw het tienvoudige!

14. Vermijd files

Vermijd files door op zondag, ’s avonds – en in mindere mate – doordeweeks te rijden. Check vooraf wanneer het op jouw route zwarte zaterdag is en voorkom zo dat je veel stilstaat. Tijdens filerijden verbruik je namelijk extra veel brandstof, omdat je vaker moet optrekken en afremmen. Rijd je in de avond, dan bespaar je door de koelere buitenlucht ook nog op de werking van de airconditioning.

15. Grootverbruikers

Over je airco gesproken: dat is een energiegrootverbruiker, net als de bijbehorende ventilatoren. Stel daarom de binnentemperatuur maximaal op 5oC onder de buitentemperatuur in. Het meerverbruik tussen 10oC onder de buitentemperatuur versus 5oC eronder bedraagt bij een moderne airco 0,2 – 0,4 L/100 km. Met bewust gebruik kun je op een vakantierit dus zo’n 5 tot 10 liter brandstof besparen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

met extravoordeel
ANWB Visa Card 

Nu het eerste jaar 50% korting op de ANWB Visa Gold Card

Alles voor onderweg in 1 app 

De ANWB Onderweg app kun je ook in het buitenland gebruiken. Zoek goedkope brandstof of laadpalen, check wegwerkzaamheden, files en meer.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!