Alles over Smart Driver

Alles over Smart Driver

Vind hier antwoord op je vragen

Meer informatie

Informatie over Smart Driver

Hier vind je meer informatie over wat Smart Driver kan, hoe Smart Driver werkt en vind je het antwoord op de meest gestelde vragen. 

Zo werkt Smart Driver

Zodra je de connector in je auto hebt ingeplugd en je je eerste ritten gaat maken, gaat Smart Driver voor jou aan de slag. We leren eerst je auto kennen, zodat we de data steeds beter kunnen analyseren. Je ziet de voortgang hiervan altijd terug in de app. Zet ook je notificaties aan, want we houden je graag op de hoogte!

De Smart Driver connector klik je in je auto waardoor je, via de Smart Driver-app, altijd inzicht hebt in de technische staat van je auto. Daarnaast krijg je meldingen als je eventueel iets moet doen om pech en onnodig stilstaan te voorkomen. En ook als je auto toe is aan onderhoud of als er een reparatie nodig is. Verder geeft Smart Driver alerts, tips en advies voor werkzaamheden die je zelf kunt doen, zoals olie en koelvloeistof bijvullen en banden op de juiste spanning brengen.

Bij ernstige storingen neemt een expert telefonisch contact met je op. Je kunt ook zelf contact opnemen als je vragen hebt.

Bij pech weet de Wegenwacht waar hij moet zijn en vaak ook wat het probleem is. Bovendien neemt Smart Driver meteen contact met je op als je bij een aanrijding bent betrokken (crash-assistentie). Lukt dat niet, dan schakelt Smart Driver de hulpdiensten in.

Smart Driver gebruikt de technische data uit je auto om onder meer storingen te kunnen weergeven en te voorspellen. Daarnaast gebruikt Smart Driver de locatie van de connector om hulp te bieden bij pech of een ongeval. Dankzij de gps-tracker kun je ook de route naar je geparkeerde auto vinden.

De Smart Driver-app stuurt je 3 soorten meldingen: informatieve meldingen, waarschuwingen en kritieke meldingen. Bij een melding krijg je uitleg en instructies. En je vindt antwoorden op vragen als: Moet je meteen stoppen? Kun je het probleem zelf oplossen?

 • Informatieve meldingen zijn bijvoorbeeld onze experttips, die je helpen zelf klein onderhoud aan je auto uit te voeren. Maar ook APK-reminders of tips om meer uit de app te halen.
 • Waarschuwingen ontvang je als we iets opmerken uit jouw autodata: een matige accuconditie of bijvoorbeeld een te laag oliepeil.
 • Kritieke meldingen zijn meldingen die je ontvangt als je auto aangeeft grote problemen te hebben. Denk hierbij aan problemen met je oliedruk of een motorstoring. Ook neemt een expert contact met je op als er ernstige storingen worden geconstateerd.

Welke informatie Smart Driver kan uitlezen verschilt per type en merk auto.

Ja, als je een melding hebt ontvangen over een bepaalde storing en je weet niet goed wat je moet doen, dan mag je ons altijd bellen om een expert te raadplegen. Je kunt de experts van de Wegenwacht bereiken op 088-2692 222. Bereikbaar ma t/m vrij: 8.30 - 18.00 uur, za: 10.00 - 16.00 uur (normaal tarief)

Smart Driver leest de zogenoemde ECU (Engine Control Unit) uit om diagnostische informatie eenvoudig zichtbaar te maken in de Smart Driver-app. Welke data de Smart Driver connector kan uitlezen, hangt af van het merk, model en bouwjaar van je auto. De connector kan altijd de data uitlezen die nodig is om de levensduur van de accu te volgen.

We waarschuwen als de spanning van je accu afneemt en we controleren de gezondheidstoestand van je accu, zodat we je kunnen waarschuwen voordat je stil komt te staan. Meer over het accuvoorspelmodel.

De connector herkent onder meer storingscodes die te maken hebben met:

 • De krukassensor
 • Het roetfilter
 • Het EGR-systeem
 • De injectie
 • Het gasklep-regelsysteem
 • De turbo
 • De automatische versnellingsbak
 • De ontsteking

Gaat er een dashboardlampje branden? De 15 belangrijkste lampjes kun je in de app vinden. Zo hoef je niet te zoeken in het instructieboekje. In de app staat uitleg en advies over wat te doen in zo’n situatie. Afhankelijk van je automerk en type kun je in sommige gevallen ook een push notificatie ontvangen.

Uiteraard kun je ook altijd via de app bellen voor advies van onze Wegenwacht experts en zo nodig komt er iemand naar je toe.

We blijven ANWB Smart Driver verder ontwikkelen, waardoor we steeds meer informatie kunnen uitlezen en steeds meer storingen kunnen voorspellen.

De  ANWB houdt zich aan de wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Je gegevens worden niet gedeeld met derden. De ANWB verwerkt jouw autodata die via de connector wordt doorgegeven. Ook je naam, adres, woonplaats, e-mailadres, telefoonnummer en het kenteken. Deze informatie is nodig om de dienst te kunnen leveren:

 • Het informeren over de staat van je auto

 • Locatiegebonden services, zoals weten waar je auto geparkeerd staat en de locatie doorgeven aan de 112 hulpdiensten

 • Als er hulpverlening nodig is, wordt dat doorgegeven aan de Alarmcentrale

 • Het verbeteren van Smart Driver

Voor het uitgebreide privacy beleid kun je de voorwaarden raadplegen

De autocheck is onderdeel van ANWB Smart Driver. De Wegenwacht komt eenmalig langs wanneer het jou uitkomt en inspecteert je auto op 15 punten, waaronder accu, verlichting, vloeistoffen (onder andere oliepeil, rem- en koelvloeistof), ruitenwissers multiriem en banden. Maar ook checkt en controleert de Wegenwacht de foutcodes die je auto doorgeeft. De resultaten van de check en suggesties voor vervolgacties verschijnen in de app.

Je ontvangt een uitnodiging via de app om een afspraak te maken. Je kunt je auto op basis van beschikbaarheid op een door jouw gewenste dag laten checken. Gewoon bij je thuis voor de deur.

Lees hier meer over de autocheck.

Let op: in juli/augustus kunnen we helaas geen autochecks uitvoeren. Alle Wegenwachten zijn in deze periode hard nodig om onze leden met pech te helpen. We hopen dat je daar begrip voor hebt.

Crash assistentie is een noodoproepsysteem dat automatisch hulpdiensten waarschuwt bij een ernstig ongeval. Bij dit systeem hoort een gps-apparaat - iets dat ook wordt gebruikt voor je navigatiesysteem. Dit onderdeel geeft de exacte locatie van jouw auto door aan de hulpdiensten.

Smart Driver merkt het dan ook als je hard tot stilstand komt en ergens tegenaan botst. Ook registreert het systeem bijvoorbeeld het opblazen van de airbags.
Op dat moment krijgt de alarmcentrale een seintje en wordt er contact met je opgenomen. Reageer je niet, dan worden de hulpdiensten ingeschakeld. Let op: buiten Nederland worden de hulpdiensten niet automatisch ingeschakeld.

Het systeem is ontwikkeld om levens te redden. Ook op afgelegen plekken.

Ja, ANWB Smart Driver werkt binnen heel Europa. De pechhulp wordt door lokale organisaties uitgevoerd. We kunnen alleen niet automatisch de lokale hulpdiensten inschakelen bij een ongeluk, maar we nemen in zo'n geval wel altijd contact met je op.

Parkeer jij al met een app via je mobiele telefoon? Dan is Smart Parkeren een uitkomst, een handige service waardoor je niet meer vergeet om je parkeertransacties te stoppen. De Smart Driver connector geeft namelijk door wanneer je wegrijdt en stopt dan automatisch de parkeertransactie. Als parkeer-app gebruik je ANWB Parkeren in de ANWB Onderweg app om hier gebruik van te kunnen maken.

Meer weten over Smart Parkeren

Smart Driver installeren & gebruiken

Download eerst de Smart Driver app.

Downloaden voor iOS
Downloaden voor Android

Log in met je Mijn ANWB-account en volg de instructies in de app voor het scannen en inpluggen van de connector in je auto. Dit kun je heel eenvoudig zelf! In de app leggen we je stap voor stap uit wat je moet doen.

In het toegestuurde Smart Driver-pakket vind je de connector, het bevestigingsmateriaal en een algemene handleiding.

Zorg ervoor dat de motor niet loopt en het contact uit staat. De eerste keer dat je de app start, vraagt Smart Driver of je de installatie-instructies wilt zien. Daarna kun je de instructies vinden onder 'Meer' rechtsonder in het scherm van de app.

Is het daar niet te vinden, bel dan het Leden Service Center via 088 – 269 2222. We helpen je graag op weg.

Zodra je ingeplugd en ingelogd bent en gaat rijden, gaat Smart Driver voor je aan de slag. Je ziet de voortgang van het analyseren terug in de app. Zet ook je notificaties aan, want we houden je graag op de hoogte!

De OBD (On Board Diagnostics)-poort zit meestal in de buurt van de stuurkolom. Deze kan zichtbaar zijn of achter het dashboard verstopt zitten. Je kunt in beide gevallen eenvoudig zelf de connector installeren.

In de installatie-instructies staat stap voor stap met foto’s uitgelegd hoe je dit bij jouw auto moet doen.

De eerste keer dat je de app start, vraagt Smart Driver of je de installatie-instructies wilt zien. Daarna kun je de instructies vinden onder 'Meer' rechtsonder in het scherm van de app.

Is het daar niet te vinden of lukt het niet, bel dan het Leden Service Center via 088 – 269 2222. We helpen je graag op weg.

Na het inpluggen van de connector zal het rode lampje van de connector een tijdje knipperen. Verwijder de connector niet, deze is aan het initialiseren. Als het rode lampje stopt met knipperen, is Smart Driver klaar voor gebruik.

Let op: het is belangrijk dat je de connector goed aandrukt in de OBD-poort. Als in de instructie voor jouw auto staat dat de connector met een kabel geïnstalleerd moet worden, is het belangrijk dat deze conform de instructie goed vast wordt geplakt/gezet.

Volg de installatieprocedure en let erop dat je elke stap goed afrondt. Zorg er voor dat de motor niet draait en het contact uit staat wanneer je de connector aansluit. Als je dit allemaal hebt doorlopen en je je eerste ritten gaat maken, gaat Smart Driver data verzamelen. In de app kun je de voortgang monitoren.  

Let op: het is belangrijk dat je de connector goed aandrukt in de OBD-poort. Als in de instructie voor jouw auto staat dat de connector met een kabel geïnstalleerd moet worden, is het belangrijk dat deze conform de instructie goed vast wordt geplakt/gezet.

Neem eventueel contact op met het Leden Service Center via 088 - 269 2222

Nee, dat kan niet. Als je wisselt van auto, wordt de connector telkens gereset en werken de voorspelmodellen van Smart Driver niet meer. Je kunt de connector natuurlijk wel in een andere auto gebruiken als je daarin voorlopig blijft rijden. Check dan wel even of de auto geschikt is en vergeet niet de kentekenwijziging door te geven via de Smart Driver app.

Nee, dit is voorlopig niet mogelijk. Er kan 1 Smart Driver abonnement worden afgesloten per Wegenwacht-lidmaatschap en 1 connector per Smart Driver abonnement.

Je kunt je kenteken wijzigen via de Smart Driver app door te klikken op het kenteken. Er wordt dan eerst gecheckt of je nieuwe auto geschikt is voor Smart Driver. Als je kenteken geschikt is, wordt de wijziging automatisch doorgevoerd.

Lukt het niet? Neem dan contact op met ons op via 088-2692 222 toets 4.

Via Mijn ANWB kun je je mobiele nummer wijzigen of inzien. Dit nummer bellen wij als we iets kritisch signaleren aan je auto of als je bent betrokken bij een ongeluk.

Contact & overig

Voor vragen over een storing of melding kun je contact opnemen met ons Leden Service Center op 088-2692 222. Bereikbaar ma t/m vrij: 8.30 - 18.00 uur , za: 10.00 - 16.00 uur (normaal tarief)

Staat je vraag er niet bij? Of heb je suggesties of klachten? Neem dan contact op met ons Leden Service Center via 088 - 269 2222 (toets 4 voor Smart Driver) of via het contactformulier.

Sta je nu met pech? Meld hier direct jouw pechgeval

Sta je niet veilig of heb je geen smartphone? Bel dan 088-2692888.

Vragen? Bel 088-2692 222

Stel jouw vraag aan Iris, bel met 088-2692 222 of gebruik het contactformulier.