Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Botsing? Je auto belt vanzelf de hulpdiensten!

De voordelen van crash-assistentie

Stel je voor: je let even niet op en komt tot stilstand tegen een boom. Je raakt buiten westen. In een gebied waar in geen velden of wegen iemand is te bekennen. En toch staan de hulpdiensten in no-time naast je auto. Abracadabra? Nee. Gewoon crash-assistentie van ANWB Smart Driver.

Bij een auto ongeluk telt elke seconde. Vandaar dat sinds 2018 alle nieuwe auto's worden uitgerust met het zogenaamde eCall (emergency call): een noodoproepsysteem dat automatisch hulpdiensten waarschuwt bij een ernstig ongeval. Bij dit systeem hoort een gps-apparaat - iets dat ook wordt gebruikt voor je navigatiesysteem. Dit onderdeel geeft de exacte locatie van jouw auto door aan de hulpdiensten. Die weten dus tot op de centimeter waar jij staat op dat moment.

Je auto registreert het ongeval

Het mooie van dit systeem is dat het ook werkt wanneer je als bestuurder bewusteloos raakt tijdens het ongeval. eCall is namelijk verbonden met het autosysteem en 'merkt' dat er iets goed mis is. Zo voelt het bijvoorbeeld dat de vertraging enorm is - je remt immers niet rustig af, maar komt hard tot stilstand tegen een andere auto. Of botst tegen een boom. Ook registreert het systeem bijvoorbeeld het opblazen van de airbags.
Op dat moment krijgt de alarmcentrale een seintje en wordt contact opgenomen met de bestuurder in kwestie. Reageert deze niet op de oproep, dan worden de hulpdiensten meteen op pad gestuurd.

Auto van voor 2018? ANWB Smart Driver!

Het systeem is ontwikkeld om levens te redden. Ook op afgelegen plekken. Nu zijn de meeste auto's op de Nederlandse weg van vóór 2018 en missen daarom zo'n levensreddend systeem. Reden voor de ANWB om met een alternatief te komen. Wie zich aanmeldt voor Smart Driver maakt van zijn auto in een handomdraai een 'connected car' met crash-assistentie: een auto die altijd verbonden is met de ANWB Alarmcentrale en meteen hulp kan inroepen bij een ongeval.

Eenvoudig aansluiten

De verbinding is eenvoudig te maken: er wordt een zogenaamde connector in het computersysteem van de auto geplugd. Dat is in een paar minuten gebeurd. Vanaf dat moment leest deze connector de systemen van de auto uit en stuurt zijn bevindingen door via de Smart Driver app op je telefoon. Wordt er een ongeluk geregistreerd, dan neemt de ANWB Alarmcentrale meteen contact met je op of schakelt de hulpdiensten in.

Dit is niet het enige wat Smart Driver voor je kan doen. Deze nieuwe en slimme technologie voorspelt namelijk ook storingen en vertelt je wat je auto nodig heeft. Zo voorkom je pech en problemen. En mocht er onverhoopt toch iets gebeuren, dan weet de Wegenwacht waar hij moet zijn en vaak ook al wat het probleem is. Meer weten? Kijk dan op deze pagina.