Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Juridische bijstand in het verkeer

Rechtsbijstandverzekering verkeer bij Wegenwacht Compleet

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in het verkeer. Je kunt bijvoorbeeld een aanrijding krijgen waar je zelf geen schuld aan hebt Natuurlijk hoop je dat het je nooit overkomt. Maar als het dan tóch gebeurt en je hebt schade, dan is juridische hulp wel zo fijn.

Met een rechtsbijstandverzekering verkeer heb je recht op juridische bijstand bij geschillen over aankoop, reparatie of onderhoud van je auto of wanneer je verkeersschade wil verhalen op de aansprakelijke partij. De verzekering dekt allerlei juridische conflicten die kunnen ontstaan in het verkeer. Denk aan advies, belangenbehartiging, het voeren van rechtszaken en het laten uitvoeren van een uitspraak van de rechter. Een rechtsbijstandverzekering voor verkeer is, in tegenstelling de WA verzekering van je auto, niet verplicht. Maar het kan wél uitkomst bieden wanneer er iets gebeurt.

Wat doet de verzekeraar voor je?

Wanneer je bijvoorbeeld bent aangereden en je hebt een rechtsbijstandverzekering, dan geef je dit zo snel mogelijk door aan de rechtsbijstandverzekeraar. Zo kan deze de nodige stappen nemen. De verzekeraar helpt je met het taxeren van de schade en het voeren van correspondentie met de tegenpartij. Wanneer beide verzekeraars het oneens zijn en blijven, kan jouw verzekeraar ook voor je procederen. Een rechtsbijstandverzekeraar heeft toegang tot wetsartikelen en jurisprudentie, en staat dus op gelijk niveau met de verzekeraar van de tegenpartij.

Wegenwacht Compleet: rechtsbijstand inbegrepen

Je kunt een rechtsbijstandsdekking direct afsluiten bij je autoverzekering, maar deze dekking is ook onderdeel van een Wegenwacht Compleet pakket. Het is altijd raadzaam om bij het afsluiten te kijken of je niet dubbel verzekerd bent. Er is een verschil tussen ‘rechtsbijstand auto’ en ‘rechtsbijstand verkeer’. Iets om ook op te letten wanneer je een verzekering gaat afsluiten. Rechtsbijstand auto geldt, zoals de naam doet vermoeden, alleen bij verkeersgeschillen die te maken hebben met de auto. Er is dekking als het gaat om een geschil met een merkdealer of een Bovag bedrijf.

Rechtsbijstand verkeer geeft een bredere dekking. Die verzekering dekt ook verkeersgeschillen voor andere voertuigen, zoals een scooter, caravan of een (elektrische) fiets. Bij de Wegenwacht Compleet pakketten is rechtsbijstand verkeer inbegrepen en geldt de dekking dus ook voor andere voertuigen dan de auto (tot 3500 kilo).

Wegenwacht Compleet biedt u juridische hulp bij het verhalen van verkeersschade op de aansprakelijke derde en bij geschillen over aankoop, onderhoud en reparatie van uw vervoersmiddel (dit geldt alleen bij garages die aangesloten zijn bij Focwa, Bovag en erkende merkdealers). Als uw auto/motor tweedehands gekocht is, moet daar een schriftelijke belofte bij zijn afgegeven. Wij raden u aan te controleren of u elders al een dergelijke dekking heeft afgesloten. Een rechtsbijstanddekking op o.a. uw autoverzekering is met Wegenwacht Compleet niet nodig.

Waar geldt de verzekering?

Bij de keuze voor een rechtsbijstandverzekering voor verkeer of de auto is het raadzaam te kijken waar deze geldig is. Alleen in Nederland of misschien ook over de grens? Kies je voor het Wegenwacht Compleet pakket met rechtsbijstand verkeer? Dan is de geografische dekking afhankelijk van het door jou gekozen Wegenwacht pakket. Bij het pakket Wegenwacht Nederland Compleet geldt de verzekering alleen in Nederland. Ga je voor Wegenwacht Europa Compleet dan is de verzekering ook geldig over de grens. Lees de voorwaarden door om een goede keuze te kunnen maken.

Rechtsbijstand opnemen in je Wegenwacht pakket

Wil je ook rechtsbijstand verkeer in je Wegenwacht pakket? Wijzig dan direct je pakket of word lid wanneer je nog geen Wegenwacht service hebt.