Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De evolutie van de praatpaal

“Reddingsboeien voor automobilisten”, zo noemen sommigen de praatpaal ook. De benaming is niet raar. Via een praatpaal verzekerden wegebruikers zich van hulp bij pech of een ongeluk. De praatpalen stammen echter uit het tijdperk van ver voor de mobiele telefoon. En met populariteit van de mobiele telefoon is het na 57 jaar tijd om afscheid te nemen van de vertrouwde praatpalen. Maar we nemen je graag nog even mee…

1960 De Duitse paal

In 1960 plaatste de ANWB bij wijze van proef twaalf praatpalen naar Duits ontwerp langs Rijksweg 13 Den Haag – Rotterdam. Telefoonzuilen noemde de ANWB de palen. Wie het klepje van de ontvanger open trok, stond in rechtstreeks contact met Wegenwachtstation Pauwmolen. In het eerste jaar meldden 16.090 mensen zich via de palen. De proef slaagde, maar het zou nog tien jaar duren voordat meer autosnelwegen van praatpalen voorzien werden.

1965 De Kletskop

Eind 1965 plaatste de ANWB achttien praatpalen op de net geopende Oosterscheldebrug, later Zeelandbrug genoemd. Mensen met autopech op de nieuwe, smalle brug konden zo snel geholpen worden. De zender op de paal was afgesloten met een speciale constructie om zout geen kans te geven de elektronica aan te tasten. De paal kreeg al snel de bijnaam Kletskop.

1970 De paal uit Eindhoven

In 1969 ontwikkelde Philips een nieuw type praatpaal met state-of-the-arttechniek. Het resultaat was een paal met één drukknop om contact te maken met het dichtstbijzijnde Wegenwachtstation en twee naar voren staande ‘oren’ met luidsprekers erin. Vanaf 1970 plaatste Rijkswaterstaat 1500 van deze palen langs het autosnelwegennet in wording, later nog meer.

1994 Het konijn

Industrieel ontwerper Chrétien Gerrits ontwierp bij zijn afstuderen een nieuw type praatpaal met twee oorschelpen, waardoor de paal konijnachtig aandeed. De oren versterkten het geluid, maar bevatten geen elektronica. Alle elektrische onderdelen waren waterdicht naast de microfoon geplaatst. De nieuwe paal was hoger dan zijn voorgangers en daarmee beter zichtbaar, maar de microfoon zat lager zodat kleinere mensen de praatpaal gemakkelijker konden gebruiken.

2017 Praatpaal nu digitaal

Sinds 1 juli 2017 is de praatpaal digitaal. Met de ANWB Wegenwacht App kom je in geval van pech snel en gemakkelijk in contact met de Wegenwacht. Na het melden van pech via de app weten we met behulp van de locatiebepaling van je telefoon zelfs precies waar je geholpen moet worden. Beschikbaar voor Android en iOS, deze handige ANWB Wegenwacht app heeft al 1.000.000 downloads.