Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

EK Voetbal in Duitsland: wat ga je op de weg merken?

7 juni 2024 Tips voor vakantiegangers én voetbalsupporters

‘Niet heel veel’ is de korte samenvatting van Irmgard Vluggen van het ANWB Steunpunt in München. ‘Bekend is dat supporters tijdens het Europees Kampioenschap in het algemeen vroeg en geleidelijk richting de stadions reizen, deels met de auto maar ook veel met het openbaar vervoer.’ De gemiddelde vakantieganger op doorreis door Duitsland zal dus niet veel merken van het EK.

Extra controles aan de grenzen

Onze zusterorganisatie ADAC meldt wel dat Duitsland strenger gaat controleren aan alle landsgrenzen vanaf ongeveer een week voor aanvang van het EK. Aan de Nederlands-Duitse grens gaat het, net als aan de grens met België en Frankrijk, om verscherpt toezicht op verdachte bewegingen. Aan de grens met Polen, Tsjechië, Oostenrijk en Zwitserland zijn er volgens de ADAC ook stationaire grenscontroles. Dat zou, met name als je vanuit die landen Duitsland in reist, mogelijk vertraging kunnen opleveren.

Broekhuis: ‘Van die extra controles merk je vooral iets als je eruit gepikt wordt, die kans is natuurlijk niet zo groot. Voor de gemiddelde vakantieganger zullen de diverse wegwerkzaamheden in Duitsland veel meer vertraging opleveren. De tijd dat je even snel heel Duitsland kon doorjakkeren ligt al even achter ons.’

Nederland-België net over de grens?

Speurend in het speelschema heeft Broekhuis wel één mogelijk aandachtspunt gevonden. ‘Het is mogelijk dat als we de groepsfase overleven, we op 1 juli moeten spelen in Düsseldorf. Daarbij is de kans aanwezig dat België onze tegenstander wordt. Die wedstrijd, vlak over de grens in het ene buurland tegen het ander buurland, dat zou nog wel eens tot het nodige extra verkeer kunnen leiden. Maar zover is het nog niet natuurlijk.’

Met de auto naar de groepswedstrijden van Oranje

Heb je kaartjes kunnen scoren voor één van de drie groepswedstrijden van het Nederlands elftal? Houd dan rekening met de volgende bijzonderheden:

Hamburg: Polen-Nederland

Het Nederlands elftal speelt zijn eerste wedstrijd op zondagmiddag 16 juni om 15.00 uur in het Volksparkstadion in Hamburg. Het stadion is gelegen aan de Sylvesterallee aan westzijde van de stad. Mocht je met de auto reizen houd er dan rekening mee dat op straat parkeren in de omgeving niet mogelijk is.

Het advies is om de auto op een P&R-plaats te parkeren en met het openbaar vervoer naar het stadion te reizen. Doe dit bijtijds want de strenge controles vragen tijd om binnen te komen.

De reistijd tussen het centrum van Hamburg en een zitplaats in het Volksparkstadion bedraagt ca. 1 uur en 10 minuten.

Verkeersbelemmerende werkzaamheden op de route

  • A1 Dortmund – Bremen , bij Bramsche (ten noorden van Osnabrück), in beide richtingen,  tussen Münster en Dortmund, in beide richtingen.
  • A7 Hannover - Flensburg, bij Hamburg, in beide richtingen.

Leipzig: Nederland-Frankrijk

Het Nederlands elftal speelt zijn tweede wedstrijd tegen Frankrijk op vrijdagavond 21 juni om 21.00 uur in de Red Bull Arena in Leipzig. Het stadion ligt aan het Sportforum 3 in de stad.

Mocht je met de auto reizen houd er dan rekening mee dat de afstand tussen de snelweg en het stadion zo’n 11 kilometer bedraagt. Op straat parkeren in de omgeving van het stadion is niet mogelijk. Het advies is de auto op een P&R-parkeerplaats achter te laten en met het ov naar het stadion te reizen . Vanaf de snelweg wordt naar de diverse P&R-terreinen verwezen.

De reistijd tussen het centrum van Leipzig en een zitplaats in de Red Bull Arena bedraagt ca. 1 uur.

Verkeersbelemmerende werkzaamheden op de route

  • A1 Dortmund – Bremen, tussen Münster en Dortmund, in beide richtingen.
  • A14 Halle –Leipzig, in beide richtingen.

Berlijn: Nederland-Oostenrijk

Het Nederlands elftal speelt zijn derde en laatste poulewedstrijd tegen Oostenrijk op dinsdagavond 25 juni om 18.00 uur in het Olympiastadion in Berlijn. Het stadion ligt aan de Olympischer Platz in de hoofdstad.

Mocht je met de auto naar Berlijn reizen dan is het advies om de auto op een P&R-parkeerplaats achter te laten en met het ov naar het stadion te reizen .

De reistijd tussen het centrum van Berlijn en een zitplaats in het Olympiastadion bedraagt ca. 1 uur en 30 minuten.

Verkeersbelemmerende werkzaamheden op de route

  • A10 Westelijke Ring Berlijn, tussen de knooppunten Havelland en Werder, in beide richtingen.

Bekijk hier alle informatie over je route plannen richting het EK met de ANWB Routeplanner

Route plannen EK 

Reiswijzer Duitsland

Bekijk de Reiswijzer Duitsland voor alle informatie over tanken, milieustickers, verplichte items in de auto en je route plannen.