Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winnaar Noord-Holland

2019

Marjon Kaper (directielid ANWB) overhandigde woensdag 13 november in Amsterdam de 9e cheque van het ANWB Fonds aan Stichting Verzetsmuseum Amsterdam.

Vlnr: Marjon Kaper (directielid ANWB) en Liesbeth van der Horst (directeur Verzetsmuseum en initiatiefneemster)
Foto: Arnoud Roelofsz.nl

Verzetsmuseum Junior voor alle Kinderen!

Verzetsmuseum Junior wordt als eerste historische opstelling in Nederland volledig toegankelijk voor kinderen met een visuele of auditieve beperking. Verzetsmuseum Junior, geopend in 2013, vertelt de waargebeurde verhalen van de Joodse Eva, Jan met ouders in het verzet, Nelly die leidster was van de Jeugdstorm van de Nederlandse nazipartij NSB en Henk uit een alledaags gezin dat zich aanpaste aan de oorlogsomstandigheden. Het museum wil deze succesvolle afdeling nu ook optimaal toegankelijk maken voor een zelfstandig bezoek van kinderen met beperkingen.

De toegankelijkheid voor kinderen in een rolstoel wordt verbeterd en door nieuwe voorzieningen wordt het museum ook toegankelijk voor kinderen met een visuele of auditieve beperking. Voor blinden en slechtzienden komt er een geleidelijn over de vloer die een route markeert die kan worden gevolgd met een audiotour met beeldbeschrijvingen langs aanraak-objecten en audiofragmenten. Voor doven en slechthorenden komt er een videotour die ondertiteling en een vertaling in Nederlandse gebarentaal biedt voor alle filmpjes en open geluidsfragmenten in Verzetsmuseum Junior. Bezoekers kunnen de tour desgewenst op hun eigen smartphone of tablet downloaden en het museum zal Ipads met de tour beschikbaar stellen. 

Verzetsmuseum Junior zal hierdoor minimaal de komende tien jaar jaarlijks tienduizenden kinderen met een beperking ontvangen, deels ook in schoolverband. Kinderen voor wie museaal aanbod nu vrijwel ontbreekt. Zij kunnen op een gelijkwaardige manier kennis opdoen over de meest ingrijpende periode uit de recente Nederlandse geschiedenis.

ANWB bijdrage gevraagd voor

Deelbijdrage voor aanschaf specifieke voorzieningen voor kinderen met een auditieve of visuele beperking.