Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fiets, werk en doe mee!

De Stichting Vluchtelingenwerk Sittard-Geleen wil fietstrainingen voor statushouders opzetten. Het is belangrijk dat zij op een verantwoorde manier kunnen deelnemen aan het verkeer, en les krijgen in onderhoud en reparatie van fietsen.

Leren fietsen van groot belang

Veel statushouders krijgen van Vluchtelingenwerk de beschikking over een fiets als zij gaan stagelopen of werken. Maar vaak kennen zij de verkeersregels in Nederland niet. Daarnaast hebben vooral vrouwen in hun thuisland niet leren fietsen waardoor hun zelfstandigheid en mobiliteit beperkt zijn. Bovendien zijn de fietsen die de statushouders hebben vaak in een slechte staat en daardoor verkeersonveilig.

Alle statushouders zijn verplicht de inburgeringscursus, opgelegd door de overheid, te volgen. De plekken waar deze cursussen aangeboden worden zijn beperkt, wat problemen oplevert qua reismogelijkheden. Openbaar vervoer is kostbaar en niet alle deelnemers hebben eigen vervoer. Vandaar dat zij vaak te voet of met een verkregen fiets komen. En hier wil de Stichting Vluchtelingenwerk de statushouders helpen.

Het plan is dat vrijwilligers statushouders leren fietsen en eenvoudige reparaties uitvoeren. Dit wordt in samenwerking met gepensioneerde leerkrachten verzorgd. Er liggen inmiddels contacten om onderwijsmensen in te zetten bij de functionele inburgering en daar kunnen de verkeerslessen een uitstekend onderdeel van uitmaken.

ANWB-bijdrage gevraagd voor

Fietstrainingen en lessen onderhoud en reparatie.