Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winnaar ANWB Verkeersplein Limburg

Basisschool Het Mozaïek Sittard

De winnaar van de actie ‘een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’ in de provincie Limburg is school voor speciaal basisonderwijs Het Mozaïek in Sittard. Vandaag werd het ANWB Verkeersplein feestelijk geopend in het bijzijn van alle leerlingen, Fieny Cals (directeur basisschool) en Lion Tan (lid Adviescommissie ANWB Fonds).

Op de foto van links naar rechts: Fieny Cals (directeur SBO het Mozaïek), Jaydon (leerling) Lion Tan (adviescommissie lid ANWB Fonds), Esther Wijnen (locatieleider SBO het Mozaïek) en Ad van Dam (ANWB Verkeersvrijwilliger).
Foto: Nadine de Ruiter

“Wij zijn een school voor speciaal onderwijs. Het is niet voor al onze leerlingen vanzelfsprekend dat zij thuis hebben leren fietsen of veilig kunnen deelnemen in het verkeer. Door extra aandacht te besteden aan verkeersonderwijs hopen we dat onze leerlingen wel veilig kunnen deelnemen in het verkeer. Een verkeersplein helpt daarbij enorm. Leren door te doen is ons motto!” zegt Fieny Cals, directeur basisschool. “Kinderen ontwikkelen op deze manier motorische vaardigheden en de praktische insteek zorgt voor meer betrokkenheid van de leerlingen. Sommige kinderen kunnen helemaal niet fietsen. We stimuleren dit wel door fietslessen aan te bieden. Kinderen gaan het verkeersplein dagelijks gebruiken, bijvoorbeeld tijdens de pauzes”.

Kinderen zijn kwetsbaar op de fiets. Ze zijn nog volop in ontwikkeling en kunnen verkeerssituaties vaak nog niet goed inschatten. Om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen, moeten kinderen goed leren fietsen. In de praktijk betekent dat heel veel meters maken. Om basisschoolleerlingen veilig te laten oefenen met verkeerssituaties heeft de ANWB 'het ANWB Verkeersplein' ontwikkeld. Hiermee kunnen kinderen onder begeleiding van een leerkracht ervaring opdoen met verschillende verkeerssituaties in een veilige omgeving. Zodat ze straks goed voorbereid de weg op kunnen.  

De actie is een initiatief van het ANWB Fonds. In totaal hebben bijna 400 scholen uit heel Nederland zich voor deze actie aangemeld en 100.000 mensen hun stem uitgebracht. In iedere provincie wordt één schoolplein door de ANWB omgetoverd tot een verkeersplein. 

Voor meer informatie kijk op: www.anwb.nl/wineenverkeersplein.

ANWB Fonds

De actie is een initiatief van het ANWB Fonds. In iedere provincie wordt één schoolplein omgetoverd tot een ANWB Verkeersplein. In totaal hebben bijna 300 scholen uit heel Nederland zich voor deze actie aangemeld en 100.000 mensen hun stem uitgebracht. 

Meer informatie over ANWB Verkeerspleinen